1917

Teljes szövegű keresés

1917
Január – Woodrow Wilson amerikai elnök kijelenti, hogy az I. világháborút lezáró béke egyik feltétele: az önálló, független Lengyelország visszaállítása.
Március 14. (27.) – A munkás- és katonaküldöttek petrográdi szovjetje nyilatkozatot tesz közzé a lengyel kérdésben: „A lengyel nemzethez” c. deklarációban elismerik, hogy Lengyelországnak „joga van a teljes függetlenséghez”.
Március – A cári uralom megdöntése után hatalomra került ideiglenes kormány Oroszországban bejelenti Lengyelország visszaállítását, de – az 1916. nov. 5-i német-osztrák uralkodói deklaráció értelmében – Lengyelország nem lenne teljesen önálló, hanem „szabad katonai szövetség” kötné Oroszországhoz.
Július 2. – Piłsudski kilép az államtanácsból, mivel nem teljesítették a nagyobb függetlenséget célzó lengyel követetéseket. Piłsudskit a németek letartóztatják és Magdeburgba szállítják, ahol 1918. nov. elejéig fogságban tartják.
Augusztus 15. – A svájci Lausanne-bah Roman Dmowski vezetésével megalakul a Lengyel Nemzeti Bizottság (röviddel később Párizsba teszi át székhelyét), melyet az antanthatalmak is elismernek az új Lengyelország politikai képviseleteként.
Szeptember 12. – A német császár közzéteszi „Az államhatalom a Lengyel Királyságban” c. pátensét, ami az ideiglenes államtanács feloszlatását eredményezi. Régenstanácsot hoznak létre német felügyelet alatt. Tagjai: Aleksander Kakowski varsói érsek, Zdzisław Lubomirski herceg és Józef Ostrowski.
November 2. – A „Nyilatkozat Oroszország népeinek jogairól” c. dokumentum Lengyelország számára is kihirdeti az önrendelkezési jogot.
November 21. – A régenstanács megalakítja az első lengyel kormányt, elnökévé J. Kucharzewskit nevezi ki.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem