UKRAJNA

Teljes szövegű keresés

UKRAJNA
Földrajz: Terület: 603700 km2, Magyarországnál kb. 6,5-szer nagyobb. Szomszédai: Oroszország (K), Moldávia, Románia, Lengyelország, Cseh-Szlovákia, Magyarország (Ny), Belorusszia (É).
Népesség: Lakosság (1989): 51704000. Etnikai csoportok: ukrán 73,6%; orosz 21%; belorusz, moldovai, lengyel, Vallások: ukrán kat., pravoszláv, r. kat., gör, kat., zsidó. Főváros: Kijev (1989): 2590000. Városok: Harkov, Donyeck, Ogyessza.
Államforma: köztársaság. Államfő: Leonyid Kravcsuk (1991. dec. óta).
Gazdaság: GDP/fő (*1990): 2173 USD.
Az ukrán állam 1654-ben egyesül Oroszországgal, de Ny-i területei többször lengyel fennhatóság alá kerülnek. 1917-ben alakul meg az Ukrán SZSZK, amely 1922. dec.-ben a Szovjetunió egyik alapító tagköztársasága, 1945-től az ENSZ önálló tagállama. Az 1991. aug.-i moszkvai puccsot követően a helyi legfelső tanács úgy dönt, hogy a köztársaság kilép a Szovjetunióból, független államot hoz létre. A nyilatkozat saját fizetőeszköz, önálló ukrán hadsereg létrehozását tervezi, valamint a szovjet üzemek átvételét. Leonyid Kravcsuk, a korábbi kommunista funkcionárius visszaadja pártmegbízatásait, kilép az SZKP-ból, egy időre felfüggeszti a párt működését. Dec.-ben az elnököt népszavazás erősíti meg hivatalában. A választók jóváhagyják a függetlenségi nyilatkozatot. Jelcin és Kravcsuk a moszkvai puccs után szövetséget köt, de a 2 köztársaság között rendezetlen határviták, a nukleáris fegyverek állomásoztatása és ellenőrzése is nézeteltérést okozhat. Bresztben Ukrajna csatlakozik a laza szláv államközösséghez, így egyengeti az utat a Független Államok Közössége felé.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem