Jövedelemadók, társadalombiztosítási járulékok

Teljes szövegű keresés

Jövedelemadók, társadalombiztosítási járulékok
A bérek vásárlóértékének meghatározásakor az egyik legnagyobb nehézséget a kézhez kapott nettó bér nagyságának a megállapítása jelenti. A „nettósítás” munkafolyamatában a statisztikusok között az alábbi lényegesebb pontokban nincs egyetértés:
– milyen mértékig vegyék figyelembe a foglalkoztatottak által fizetett jövedelemadókat (mindet nyilván nem vehetik figyelembe a béren kívül megszerzett jövedelmek adói miatt, viszont az sem teljesen egyértelmű, hogy csak annyit vegyenek figyelembe, amennyi a béreket terhelné, hiszen a további adók nagyságát a bérek nagysága is befolyásolja);
– milyen mértékben vegyék figyelembe a helyi adókat: Magyarországon pl. ezeket (házadó, településfejlesztési hozzájárulások) nem veszik figyelembe a reálbérszámítás folyamatában, több országban viszont számításba veszik nagyságukat, hiszen nyilvánvalóan befolyásolják a bérek vásárlóértékét, különösen ha a dolgozónak nincs is más jövedelmi forrása (ennek megfelelően a táblázatsor is törekszik ezek nagyságának figyelembevételére);
– milyen mértékben vegyék figyelembe az önkéntes és kötelező társadalom- és nyugdíjbiztosítási kiadásokat. Bonyolítja az összehasonlíthatóságot, hogy a legtöbb országban ezek összegével csökkenteni lehet az adóalapot, néhány országban (pl. Magyarországon is) viszont adózni kell az összegük után.
A táblázatsor nem vállalkozhat rá, hogy évről évre feltárja a figyelembe vett országok adórendszerének változásait, ezért a számítás során figyelembe vett elvonási hányadok nagysága csak tendencia jellegű.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem