Leszerelési tárgyalások az ENSZ kereteiben

Teljes szövegű keresés

Leszerelési tárgyalások az ENSZ kereteiben
Az Alapokmány kifejezetten a szervezet feladatává teszi, hogy a leszerelés és a fegyverzetkorlátozás kérdéseivel foglalkozzék. Bár az ENSZ végső célja az általános és teljes leszerelés marad, az elmúlt évtizedek tapasztalatai bizonyították, hogy a részleges leszerelési intézkedések nem akadályozzák, hanem inkább elősegítik e cél elérését.
A leszerelés kérdéseivel foglalkozó ENSZ-szervek közül kiemelendők a Közgyűlés és annak I. számú főbizottsága, a Leszerelési Bizottság (Disarmament Commission), ill. a Genfben működő 40 tagú Leszerelési Értekezlet. Ez utóbbi számos bizottságot és munkacsoportot működtet, amelyekben a részletekbe menő tárgyalások folynak.
Az ENSZ-ben folyó leszerelési tárgyalások áttekintése s a feladatok megfogalmazása céljából a Közgyűlés 3 rendkívüli ülésszakot tartott (1978, 1982 és 1988).
A nukleáris leszerelés kérdései közül kiemelkednek a nukleáris fegyverek használatának tilalmával és a fegyverkészletek befagyasztásával foglalkozó (bár eddig még eredménytelen) tárgyalások.
Az 1963-ban Moszkvában megkötött nemzetközi megállapodás betiltotta a nukleáris fegyverkísérleteket a légkörben, a világűrben és a tengerekben. E megállapodáshoz eddig 110 ország csatlakozott.
A nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló (ún. „atomsorompó”) szerződés szövegét 1968-ban véglegesítették; 1970-ben lépett életbe, részes államainak száma 130. Az egyezmény betartását a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség segítségével ellenőrzik.
A nukleárisfegyver-mentes zónák létesítéséről elfogadott megállapodások kiegészítik a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról kötött szerződést s betartásának egyfajta garanciáját is nyújtják. Ilyen megállapodások: az 1959. évi Antarktisz-szerződés, az 1967. évi tlatelolcói szerződés a latin-amerikai nukleárisfegyver-mentes övezetről, az 1967. évi világűrszerződés (amely egyebek között tiltja nukleáris és más tömegpusztító fegyvereknek vagy hordozóeszközeiknek a világűrbe juttatását), ill. az 1972. évi tengerfenék-megállapodás. A biológiai fegyverek betiltásáról 1972-ben kötöttek nemzetközi megállapodást; ehhez addig több mint 100 állam csatlakozott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem