A Postabank és Takarékpénztár Rt.

Teljes szövegű keresés

A Postabank és Takarékpénztár Rt.
A Postabank az 1987. évi magyarországi bankreformot követően – a megalakult bankok közül elsőként – univerzális bankként kezdte meg működését. Tehát úgy indult 1988. jún. végén, hogy megvolt az engedélye – és a lehetősége is – mind a kereskedelmi banki, mind a lakossági pénzügyi műveletekre. Igaz, az első évben az utóbbi üzletágat még nem kezdte meg, de 1989-ben működése már a szolgáltatások teljes körére kiterjed, természetesen abban az ütemben, ahogyan azok feltételei létrejönnek.
Az első üzleti év (amely voltaképpen csak fél év volt) közel 500 M Ft nyereséggel zárult, ami lehetővé tette, hogy a 94 alapító részvényes 12% osztalékot kaphasson. Ez egyébként azt is mutatja, hogy a Postabank üzletpolitikája igen sikeres volt az induláskor. Vagy ha úgy tetszik: lendületből indult a bank.
Itt érdemes megjegyezni, hogy a mintegy 300 alkalmazott átlagéletkora mindössze 34 év – a vezérigazgató 33 éves –, az új bank dinamikája ezzel is magyarázható. Meg a szakértelemmel, hiszen a vezetők – fiatal koruk ellenére – komoly szakmai tapasztalatok megszerzése után kerültek a Postabankba.
A Postabank tevékenysége nem előzmény nélküli Magyarországon, hiszen a Magyar Királyi Postatakarékpénztár már 1886-ban megjelent a honi pénzpiacon. Az akkori jelmondat – és cél – ma is aktuális: „a betevők pénzeit gyümölcsözőleg kezelje”.
Igaz, a mai Postabank és Takarékpénztár Rt.-nek annyi köze van a Magyar Postához, hogy az a legnagyobb alapító részvényese. Ahhoz azonban, hogy egyedül irányíthassa a részvénytársaságot, nincs elég részvénye. Így van ezzel a többi részvényes is: ez teszi lehetővé, hogy a Postabank valódi üzleti vállalkozásként működjön. Eddig nem is eredménytelenül.
Van azért kapcsolat a Magyar Posta és a Postabank között. Pl. egy olyan szerződés alapján, amely az ország 3200 postahivatalában lehetővé teszi a bank működését. Így a Postabank ott van a települések nagy részén, s ez a legkiterjedtebb hálózatot eredményezi a lakossági megtakarítások területén. Ennyi fiókja ugyanis egyetlen más pénzintézetnek sincs Magyarországon. Ráadásul a postahivatalokban több évtizedes múltja van a készpénzforgalom intézésének, tehát megvan a szükséges szakértelem, s így kitűnő ügynöki helyei a Postabanknak. (Igaz, egyelőre csak takarékbetét gyűjtése céljából. A takarékbetét-gyűjtés ugyanis nem más, mint a készpénzforgalom egy sajátos változata.)
A Postabank és Takarékpénztár Rt.-nek 6 területi központja van. Az igazgatóságokon (Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sopronban és Szegeden) teljes körű tevékenység folyik, vagyis minden kereskedelmi banki, ill. a lakosság pénzügyeivel kapcsolatos feladatot – amelyekre már felkészült a Postabank – ellátnak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem