FARKAS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön is itt él Magyarországon, a Kárpát-medencében, és ez a nyár is bebizonyította azt, hogy mekkora károkat tud okozni az a csapadékhiány, amely ezen a nyáron is már sajnos tavasz óta bekövetkezett. Amikor itt a csapadékhiányról és a tó vízszintjének a csökkenéséről beszélünk, egyértelműen időjárási tényezőre kell hogy utaljak, de még ezt megelőzően azért szeretném a tisztelt képviselő asszony figyelmét felhívni, hogy ezek a vízügyi kérdések a Belügyminisztériumhoz tartoznak. Köszönjük a kérdését, de ők lennének illetékesek erre válaszolni.
De én ettől eltekintve megpróbálok, mint alföldi ember akkor is, mert az a közel 40 millió köbméter víz, ami a tó térfogata, az valóban lecsökkent, és azt is tudjuk, hogy az utánpótlás rendkívül nehézkes, mert azok a tározók, amelyek a térségben vannak, nem tudják azt a mennyiségű vizet úgymond bepótolni, visszapótolni a Velencei-tóba. De ugyanakkor azok a tározók is, amelyekről szó esett és szó esik, azoknak a részben leürítése, leeresztése éppen a napokban fog megkezdődni, és ezzel a tó vízszintjét mintegy 11-12 centiméterrel meg tudjuk emelni.
De itt jön egy másik probléma: pont a rendkívül meleg időjárás és a csapadékhiány miatt ezeknek a tározóknak a vízminősége sajnos komoly problémákat vet fel, éppen ezért fokozott óvatossággal kell kezelnünk ezt a vízleeresztést ezekből a tározókból, ami a Velencei-tóba kerül, hogy nehogy egyéb plusz bajt okozzunk. Az a halpusztulás is, amely volt a nyár folyamán, amelyre ön is utalt, az sajnos velejárója egy ilyen vízszintcsökkenésnek és a vizek felmelegedésének, illetve azoknak a különböző növényfajoknak az elburjánzása, ami rendkívül komoly károkat tud egy ilyen esetben okozni. Majd később szeretném folytatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem