VARJU LÁSZLÓ,

Teljes szövegű keresés

VARJU LÁSZLÓ,
VARJU LÁSZLÓ, a DK képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Nacsa képviselő úr hozzászólása után azt gondolom, hogy nagy az emberben a csábítás, hogy mindarra, amit 95 százalékban elmondott, reagáljon, de akkor valóban az történne, hogy egyáltalán nem beszélnénk a napirendről, amely a médiahatóság jövő évi költségvetéséről szól. Nem szeretnék ebbe a hibába esni, pedig valóban elég mókásan, nagy nyugalommal és teljes határozottsággal állít olyanokat, aminek semmi köze nincs a valósághoz. Ezt elég nagy szakszerűséggel teszi egyébként rendre, hétről hétre, témáról témára, de ilyen életet élünk. Az ilyet egyébként fake news-gyártásnak hívják és előbb-utóbb önt majd ki fogják satírozni az ilyen helyekről. (Nacsa Lőrinc: Ki fognak satírozni? Fenyeget.)
Az ellentmondásaiból csak egyetlenegy dologra szeretném felhívni a figyelmet. A gyermekvédelemről sokat beszélt. Éppen tegnap voltam abban a helyzetben, hogy egy intézmény vezetőjével beszélgetve tőle hallottam azt az ellentmondást, amit egyébként önök állítottak elő, hogy miközben az adott művet a kötelező olvasmányok között szerepeltetik, és azt el kell olvasni, ugyanezt a művet bemutató színházi előadásra viszont, annak korhatáros besorolása miatt, a gyerekeket meg nem tudják elvinni, mert oda nem vihetik.
(10.20)
Tehát innentől kezdve önök inkább a zavarkeltéssel foglalkoznak, nem pedig a megoldással, és ezt ne hívják gyermekvédelemnek. Mi ezt egészen másként gondoljuk.
Nos tehát, ez hogyan jelenik meg a médiahatóság költségvetésében? Összességében véve azt gondolom, úgy látom, hogy az a felelőtlen gazdálkodás, amit korábban folytattak, az folytatódik, de olyan tendenciával, hogy az elmúlt tíz év alatt a korábban 40 000 millió forintos költségvetésből csináltak mostanra… - és adjunk össze minden számot, bár megpróbálják különválogatni vagy különtartani őket, hiszen a hatóság 47 800 millió forintos költségvetése mellé tegyük oda bátran a 130 141 millió forintos költségvetést. Így összességében véve, amikor erről beszélünk, akkor az ezen a területen dolgozók közel 180 milliárd forintról kell hogy döntsenek, és ezt költik el.
Ennek részleteit akkor lenne értelmes és érdemes vitatni, ha egyébként nem abból a nagyon vitatható alapállásból indulnánk ki, amit Szűcs Lajos alelnök úr, illetve képviselő úr is említett azzal, hogy a kormány távol tartja magát ettől a költségvetéstől. Ezt az Országgyűlés Költségvetési bizottsága nyújtotta be. Tisztelt Ház! Jelzem, hogy ennek a döntésnek a támogatásában kizárólag kormánypárti képviselők vettek részt, ezt ellenzéki képviselő nem támogathatja. Ráadásul önök mindenféle javaslatunkat figyelmen kívül hagyták, kizárólag és egyoldalúan, tulajdonképpen nagyon erős képmutatással. Ezt nem tudom másnak tekinteni, és nem találok benne olyan fejlődést az elmúlt évekből és most ebben az utolsóban sem, hogy egyébként ettől a magatartástól eltértek volna.
Nem keresik a kiegyensúlyozottságra való törekvést, nem kérik számon ezt a hatóságon, és nem adnak, nem teremtenek arra lehetőséget, hogy a médiaszabadság, a sajtószabadság érvényesülni tudjon. Ez egy teljesen egyoldalú, Fidesz-pártállami költségvetés, amelyet ilyen módon összeállítottak, és közel 180 milliárd forintot költenek el erre.
Éppen ezért ez a költségvetés ebben a formájában, ahogy korábban is említettem akár bizottsági ülésen, akár pedig itt is, számunkra vállalhatatlan összességében véve, részleteiben pedig inkább arra példákat lehet találni, hogy hogyan nem szabadna csinálni. Ezért tisztelettel megnyugtatok mindenkit, hogy ha Varju László, a Költségvetési bizottság elnöke nyújtana be egy, a hatóságra vonatkozó költségvetési javaslatot, akkor törekednék a bizottságban elérni azt a kiegyensúlyozottságot, ami méltóan tükrözi az Országgyűlés összetételét. Önök ezt abszolút figyelmen kívül hagyják, éppen ezért elfogadhatatlan és támogathatatlan ez a törvény. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem