SZABÓ SZABOLCS

Teljes szövegű keresés

SZABÓ SZABOLCS
SZABÓ SZABOLCS (független): Elnézést kérek, figyelmetlen voltam. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Valóban, itt a kollégák hozzászólásából már kiderülhetett, hogy míg az előzőekben a 2020. évi teljesült költségvetési év lezárásáról, zárszámadásáról és a költségvetés végrehajtásáról vitatkoztunk, most a jövőre, tehát a 2022. évre tervezett költségvetés számairól vitatkozunk, ugyanúgy NMHH, Médiatanács, Médiatanács előirányzatai és MTVA.
Zárójelben egy rövid megjegyzéssel kezdeném. Nem állom meg, hogy Varju képviselő úrral szemben egy rövid megjegyzést ne tegyek. Szűcs képviselő úrral már többször beszéltük ilyesmikről, és mindig el szoktam mesélni ezt a történetet. Szerintem képviselő úrnak is elmondtam, de akkor megismétlem. Én például emlékszem arra, hogy 2006-ban, amikor az MTV-székházat ott éppen ostromolták, akkor Baló Györgynél - ez a főműsoridős nagy esti politikai vitaműsor, Este vagy valami ilyesmi volt a címe - Juhász Ferenc meg Navracsics Tibor vitatkozott éppen. Na, most képzeljük el, hogy most, ma este például Varju képviselő úr vitatkozik Hollik képviselő úrral. Na, képzelhetik, mert meg se hívják, nem csak őt, senkit! (Nacsa Lőrinc: Pont mára hívták, csak nem jött! - Varju László: Micsoda? - Elnök csenget.) Na most, ez az érdekessége ennek az egész történetnek. Egyébként nagyon érdekes, hogy önön keresztül hívják az embereket az MTVA-ba, vagy ez hogy működik? Csak Nacsa képviselő úr itt egy picit bekiált (Varju László: Szellemeskedik!), igen, igen, és csak erre reagáltam gyorsan. Szóval, ez itt a probléma, mert mostanában az ellenzéki képviselők gondolatait kiforgatva Rotyis Bálint meg Deák Dániel és hasonló, úgynevezett szakértők mondják el, erre majd mindjárt visszatérek a későbbiekben.
De nézzük akkor a konkrét számokat, mégiscsak a 2022. évi költségvetésről beszélünk. Itt elhangzott már az előzőekben kormánypárti oldalról, hogy teljesen rendben vannak ezek a számok, hiszen voltaképpen nagyjából ugyanannyi pénzt látunk a négy előirányzaton, mint korábban. Hát, nem egészen! Én megnéztem a konkrét számokat. Az NMHH, tehát konkrétan a hatóság esetében 2021-ben az előirányzat 40,7 milliárd volt, most a 2022. évre 47,8 milliárdot látunk, ez már majdnem 20 százalékos növekedés.
A Médiatanács esetében az idei évi, tehát a 2021. évi eredeti előirányzat 641 millió, most ebben az anyagban jövőre 695 milliót látunk. Hát, ez is érdemi! Mindig arányokat kell nézni, képviselő úr. Tehát a 641-hez viszonyítva a 695-öt, az barátok között is 54 millió, és ha megnézzük, hogy az 54 millió hány százaléka, mondjuk, a 641-nek, azért az értelmezhető. Tehát ha az ön fizetését növelik ennyi százalékkal egyik évről a másik, arra már azt mondja, hogy az egy rendes fizetésemelés. (Dr. Hoppál Péter közbeszól.) Igen, mert egy nagyon jópofa javaslatot szavaztak meg. Képviselő úr csak azt mondta, ezt annak mondom, aki a közvetítést nézi, hogy az ő fizetése nagyobb mértékben nőtt. Igen, mert a fideszes képviselők olyan javaslatot fogadtak el, hogy automatikusan nő a képviselők fizetése, a bruttó átlagbérhez, annak a háromszorosához van viszonyítva az alapfizetés - ők szavazták meg.
A Médiatanács előirányzatai 1,7 milliárdról 1,9 milliárdra nőnek, és ugye, az MTVA esetében 117,7 milliárdról 130 141 milliárdra. Megint csak azt tudom mondani, hogy lehet ízlelgetni ezeket a számokat: 130 ezerszer egymillió, itt már Győr összes lakosának lehetne odaadni egymillió forintot, ez akkora összeg, tehát ez elég jelentős. Itt is azt tudom csak elmondani, amit az előbb, hogy akkor jó, például nézzük meg az MTVA-nál, hogy ebből a 130 milliárd forintból mennyit sikerül saját maguknak kereskedelmi bevételként előállítani. Hát, egy nagyon ambiciózus 7 milliárd forintot sikerült beleírni a tervezetbe.
Érdekes, hogy nincs kormányképviselő a vitán (Dr. Szűcs Lajos: Nincs, nem kell!), mintha lenne ilyen szabály, hogy az általános vitán kormányzati előterjesztőnek kell lenni. Lehet, hogy itt egy speciális szabály van.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem