DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT,

Teljes szövegű keresés

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT,
DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Azon gondolkodtam, hogy milyen furcsán érezheti magát államtitkár úr, hogy egy ilyen rendkívül hosszú, 162 oldalas salátatörvény kapcsán ilyen sok pozitív visszajelzést kap az ellenzéki vezérszónokok részéről. Én azt gondolom, hogy ebben a parlamenti ciklusban ilyenre még nem volt példa, de ez egy visszajelzés nekünk is. Érdemes volt elmondani azt a sok-sok kemény kritikát az ilyen salátatörvényekkel kapcsolatban, úgy látszik, egy kicsit összeszedte magát az Igazságügyi Minisztérium, és sikerült most egy valóban koherens és logikusnak tűnő törvényjavaslatot beterjeszteni, így valóban megbocsátható ez a fajta salátatörvény-jelleg, úgyhogy tekintsük ezt egy közös eredménynek. Egy picit javult az Igazságügyi Minisztérium jogalkotási minősége, és ez egy pozitív visszajelzés számunkra is.
Varga László képviselőtársam utalt rá, hogy ez a salátatörvény-jelleg az ellenzéki képviselők munkáját megnehezíti - ez, mondhatjuk, hogy már egy ilyen alapvetés valóban -, az ellenzéki képviselők munkáját, akik elolvassák, és értékelik ezeket a törvényjavaslatokat. A kormánypárti képviselőknél nincs probléma, mert a szavazási kottában megvan, természetesen támogatni kell, de nyilván normális esetben egy salátatörvény-jelleg egy kormánypárti képviselő munkáját is meg kellene hogy nehezítse. Nyilván arra sem láttunk még példát, hogy ők panaszkodtak volna, hogy túl hosszú egy törvény vagy túl szerteágazó, nyilván kritikák abból az irányból nem merültek föl.
Nagyon köszönöm ellenzéki képviselőtársaimnak a hosszú-hosszú, részletes és egyébként nagyon megalapozott és jó minőségű felszólalásokat és bírálatokat. Semmiképpen nem szeretném megismételni azokat, amik elhangoztak, illetve államtitkár úr is igen részletesen ismertette magát a törvényjavaslatot, úgyhogy igyekszem nem ismétlésekre hagyatkozni. Bár, ugye, egy ilyen, valóban szerteágazó törvényjavaslatnál államtitkár úr is gyakorlatilag kiválasztott néhány részt, amit részletesebben ismertetni tudott, de egy ilyen rendkívül hosszú törvényjavaslatot nem lehet azért itt bemutatni szóban.
Néhány dologra azért mindenképpen szeretnék utalni én is. Mondhatjuk, hogyha ki kéne emelni két olyan módosítást, ami a leginkább pikáns, mondjuk, a jelen politikai helyzetben, így szűk fél évvel egy országgyűlési választás előtt, akkor az egyik az, amire Bősz Anett képviselőtársam is utalt, itt a költségvetési csalás bűncselekmény esetén a büntetés enyhítésének a lehetősége az okozott kár megtérítésével, illetve a vagyonelkobzásokkal kapcsolatos módosítások. Mind a kettő, mondjuk úgy, hogy pikáns abban az esetben, hogy a választások előtt az ellenzéknek az egyik legfontosabb ígérete az elszámoltatás. Tehát, mondjuk, minimum, ez meg kell hogy mozgassa néhány ember fantáziáját, azzal együtt, hogy adott esetben nem biztos, hogy szakmai alapon éppen bírálni kell ezeket a módosításokat, de ezek mindenképpen érdekesek.
Nagyon fontosnak tartom, ezt többen megemlítették képviselőtársaim, azért én is röviden utalnék rá, hogy a gyermekvédelemmel, áldozatvédelemmel kapcsolatos módosítások pozitívak. Mi mindig hangsúlyt fektettünk erre, próbáltunk is nyilvánvalóan a magunk részéről ezzel kapcsolatban indítványokkal élni. Én itt is szeretném megerősíteni, annak ellenére, hogy általában a propaganda ezt elfedi, de az ellenzék az ilyen intézkedéseket mindig támogatja, akkor is, amikor sokszor olyan salátatörvényekbe csomagolva érkeztek ilyenek, amit összességében nem tudtunk támogatni. De ezek fontos irányok, ezért utalni mindenképpen szerettem volna rá.
Negatív - erre is utalt Varga László képviselőtársam - a Legfőbb Ügyészség esetében az új pozíciók létrehozása, de ő erről részletesen beszélt.
Kulturális örökségvédelem tekintetében osztom Gyüre Csabának az értetlenségét vagy részbeni értetlenségét. Ugye, a nem oly régen elfogadott törvényjavaslat kapcsán már itt vannak újabb indítványok, módosítások. Én inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy itt nagyon-nagyon sok tennivaló van még, ami, azt gondolom, most már egy új kormányra hárul: elképesztő pusztítást látunk sajnos, ha nem is a kulturális örökségvédelem, de a műemlékvédelem terén. Tehát döbbenetes mértékben pusztulnak a hazai műemlékek, és ezzel kapcsolatosan a jogi védelem és a kormányzati munka is megalapozatlan és hiányos. De nyilván ezt csak említés szintjén szeretném felhozni, ez majd egy következő kormány feladata lesz, hogy valóban olyan jogi környezetet alakítsunk ki, ami a kulturális örökségvédelem és a műemlékvédelem terén is a jelenlegi, egyébként rendkívül aggasztó helyzethez képest egy pozitív elmozdulást jelenthet.
És még egy dologra szeretnék utalni, és ennek lehet, hogy egy kicsit politikai íze is van, ami szándékos. Itt a semmisségi törvény kapcsán a kommunista diktatúra alatt törvénysértő elítélések kapcsán meghozott törvényekkel kapcsolatos módosítások indoklását ha megnézzük, akkor itt nagyon erőteljesen hangsúlyozza a részletes indoklásban az előterjesztő a társadalmi igények meglétét, hogy valóban van-e társadalmi igény, hogy ezeket az eljárásokat le lehessen folytatni akkor is, hogyha már elhalálozott az érintett.
(10.20)
Én azt gondolom, hogy ugyanilyen társadalmi igény jelenik meg és van jelen a kommunista ügynökakták nyilvánossága tekintetében, és itt, egy ilyen törvényjavaslat indoklásában elismeri a kormány a társadalmi igényt, a másik esetben pedig, amikor nem oly rég huszonnegyedik alkalommal is leszavazták az LMP javaslatát az ügynökakták nyilvánosságáról, akkor pedig abba az irányba próbálják terelni, hogy mit akarunk mi már itt három évtized elteltével. Azt gondolom, ez teljesen megalapozott, hogy ebben a törvényben beszélnek a társadalmi igényről, az indoklásban használják, és valóban megalapozottak ezek a módosítások, ezeket is támogatjuk. De én azt gondolom, hogy ilyenkor legalább mindenképpen gondolják át azt, hogy valóban szükséges még bő három évtizeddel a rendszerváltás után is ezt a hatalmas mulasztást kezelni.
Azt tudom mondani, hogy az új kormány biztosítani fogja végre bő három évtizeddel a rendszerváltás után az aktanyilvánosságot és ilyen módon a szembenézést a kommunista diktatúra bűneivel.
Összességében azt tudom mondani, hogy a törvényjavaslat alapvetően pozitív, koherens, logikus, és ilyen módon komoly mérlegelés tárgyává teszi az LMP-frakció ennek elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem