VARGA ZOLTÁN,

Teljes szövegű keresés

VARGA ZOLTÁN,
VARGA ZOLTÁN, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az előttem szóló Bangóné Borbély Ildikó feltett egy kérdést, és szerintem ez a legfontosabb kérdés a jelenlegi törvényjavaslat vitájánál, hogy ez a törvény elegendő-e a generációváltás elindításához.
Ha a rövid válaszomra kíváncsiak, amennyiben kíváncsiak egyáltalán, akkor a rövid válaszom az, hogy nem. Ha hosszabban szeretném kifejteni, akkor ennek lesz egy elvi oldala, és nyilván a törvényjavaslattal szemben konkrét gyakorlati kérdéseim is lesznek.
Az kétségtelen, hogy az előttünk fekvő törvényjavaslat célja nem más, mint hogy a mező- és erdőgazdasági tevékenység során létrejött gazdaságok átadását elősegítse. Az viszont már kérdéses, hogy az előttünk fekvő javaslat miképp is fogja szolgálni majd a mezőgazdaság sokszínűségének megőrzését, az alkalmazkodóképességét, valamint a gazdaságok hatékonyságát, működőképességét segíteni. Mit ne mondjak, ez számomra azért mégiscsak talány, és tisztelt miniszter úr, tegye a szívére a kezét, szerintem az ön számára sem teljesen nyilvánvaló, hogy a törvény ezt hogyan fogja segíteni.
Az viszont kétségtelen, és ez itt most talán a dicséret helye is kell hogy legyen, hogy majd a 2022-ben leköszönő agrárkormányzat ezzel a törvényjavaslattal valamifajta mérföldkőhöz ért a magyar agrárium átalakításában. És még csak azt sem mondhatjuk, hogy az Orbán-kormányok minisztériumaira jellemző teljes dilettantizmussal hajtja végre az ágazat átalakítását, de azt azért valljuk be, hogy látható és érthető bizonyos érdekkörök keze nyoma a mostanra kialakult viszonyokon.
Azonban az biztos, hogy az ágazatban dolgozó agrárkormányzatot - és mindenki fogja tudni, hogy miről beszélek -, a fideszes árnyékkormányzatot, Lázárral az élen, valamint azok szövetségeseit elnézve, azért a kormánypártok jelentős káderhiánnyal, káderdeficittel küzdenek már a mezőgazdaság területén is. Ugyanis bő két évtizede, ezzel sem mondok újat, ugyanazokat az embereket, arcokat látjuk vezető pozícióban, és én attól tartok, hogy nem ártana különben a kormánypártoknál is elkezdeni valamifajta generációváltást.
És ami a szörnyű, hogy ez a benyújtott javaslat ide elénk, a tisztelt Ház elé abban az időszakban érkezik, amikor az élelmiszerek ára 12 hónap alatt magasabb mértékben emelkedik, mint az infláció, pedig hát az sem alacsony; abban az időszakban érkezik, amikor az energiaválság miatt a termelés költsége az égbe szökik, az üzemanyagárak rekordmagas ára miatt pedig sok esetben már maga a termelés is bizonytalanná válik.
És mindezek oka természetesen, hogyha most megkérdezzük a nagy látnokot, a kedves vezetőt, Orbán Viktort, akkor Brüsszel, mi más. Erről a gazdáknak természetesen teljesen más a véleménye. És lassan eljutunk most már oda is, hogy hiába tudja a magyar gazda megtermelni az élelmiszer-alapanyagot, hiába készítik el azt jó minőségű élelmiszerré, azt az élelmiszeripari vállalkozások nem fogják tudni eljuttatni már a boltokba, mert egyszerűen például nem lesz üzemanyag, vagy nem lesz sofőr, sofőrhiány lép föl. (Dr. Nagy István: Ez Anglia…)
(17.00)
Tisztelt Ház! Biztos vagyok abban, hogy ezek a tényezők is vannak olyan fontosak, mint az előttünk fekvő konkrét törvényjavaslat. A törvényjavaslat persze akár még jó alap is lehet a jövőre nézve, de jelen formájában ez így, ahogy van, majdnem csak elfogadhatatlan, és ennek az okait most szeretném is kifejteni.
Az kétségtelen, hogy ha már az elmúlt 12 év alatt, háromszori kétharmad után szakmai oldalról sem tudták véghez vinni a mezőgazdasági generációs megújulást, akkor az most jogi és adminisztratív eszközökkel áterőltetett módon nem biztos, hogy sikerülni fog. Bár becsülendő, de attól tartok, hogy ez már kevés lesz.
Elősegíthették volna a generációs megújulást például azzal, hogy fiatal gazdálkodókat állami földdel látnak el, de sajnos ehelyett ez NER-közeli oligarchák és a holdudvar kezébe került. Annyira így van ez, és annyira kilóg a lóláb ebben az esetben, mondhatnám azt is, hogy látjuk az ördög patás lábát, szőrös kezét, hogy az árverések vagy inkább az átverések hátterét Ángyán József rendszeresen és megyékre bontva szokta közölni; nyilván ezt önök is érdeklődve szokták olvasni. (Dr. Nagy István: Tévedés! Hazugság az egész!)
Érdekes információ különben Ángyánnal kapcsolatban, hogy a volt államtitkár szerint rá is csak azért lehetett szüksége Orbán Viktornak és a Fidesz-kormánynak, mert a hatalomért folyó versenyben kellettek a vidéki szavazatok, amelyeket csak ő tudott biztosítani a Fidesz számára. (Dr. Nagy István: Ne viccelj már!) Tehát most mondjuk azt, hogy őt is átverte Orbán Viktor a hatalom megszerzése érdekében.
És talán elősegíthették volna a generációváltást, tisztelt miniszter úr, tisztelt uraim, azzal is, hogy a haldokló vidéki települések esetében nem lakosságcserében gondolkoznak, hanem a helyben lakó fiatalokat támogatták volna az elmúlt tíz évben, de tudjuk nagyon jól, hogy nem ezt tették. Most azt láthatjuk, hogy az a fiatal, akinek a családja két vagy három generáció óta a mezőgazdasággal foglalkozik (Horváth István közbeszól.), beköltözik a városba dolgozni. Én megértem, hogy önnek külön véleménye van, nyomjon gombot, és majd elmondhatja, jó? Ha zavarja az, hogy az ellenzéknek hangja van, akkor pedig szerintem keressen magának helyet a mezőgazdaságban, a kapálás egy nagyon nyugalmas feladat. (Közbeszólások a kormánypárti sorokból.)
Tehát ott tartottunk, hogy…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem