FÖLDI LÁSZLÓ,

Teljes szövegű keresés

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részérőll: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az agrárgazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslat célja az, hogy a gazdasági stabilitás erősítése érdekében hozzájáruljon az agrárium fejlesztéséhez, generációkon átívelő együttműködésre ösztönözzön, ezáltal is javítva a mezőgazdaság fenntarthatóságát és versenyképességét.
Hazánkban és az egész Unióban fontossá vált a mezőgazdaság megújulásának kérdése, a gazdaságátadás lehetőségeinek megteremtése. Az elmúlt évek alatt ugyanis a gazdálkodók gerincét adó középréteg, középgeneráció kiöregedett, és egyre kevesebb a fiatal gazdálkodó, akik átvehetnék a helyüket. Ezek a trendek nem fenntarthatók, ezért fontos az állami beavatkozás, mivel kizárólag folyamatos generációs megújulás mellett biztosítható az agrár- és élelmiszer-gazdaság működőképessége.
Ez egy világszintű probléma, amit a számok is bizonyítanak: jelenleg a világ mezőgazdaságának egy igen jelentős része családi alapon zajlik, Európában ennek aránya 63 százalékot tesz ki, de Ázsiában például a 85 százalékot is eléri.
A családi gazdaságok középpontba állítását indokolja, hogy világszerte mintegy 570 millió gazdaság több mint 90 százalékát egyén vagy család kezeli, és elsősorban a családi munkára támaszkodik. A családi gazdaságok termelik meg a világ élelmezésének több mint 80 százalékát. Kevésbé a számok nyelvén szólva, de annál érzékletesebben citálom ide a régi, megszívlelendő mondást: ha a paraszt nem termel, az úr nem vermel.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvénytervezet legfontosabb céljai között jelenik meg a közfeladatok hatékonyabb ellátása, az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentése. Az előterjesztés továbbá a hatósági ügyintézők terheinek csökkentését is eredményezheti.
A jogalkotás koncepciójának kialakítása során figyelembe vették a felmérések eredményeit, mely szerint a megkérdezett érintettek számára a legnagyobb nehézséget az adminisztrációs feladatok jelentik. Ezért az új törvénycsomag fókuszában az élők között megkezdett gazdaságátadás áll, amely a felek konszenzusán alapulhat, és az alábbi kérdések minél gyorsabb és gördülékenyebb rendezését célozza: a föld tulajdonjogának és használatának megszerzése, hatósági engedélyek módosítása, szerződések átruházása, adó- és társadalombiztosítási kérdések rendezése, pályázatok, támogatások átadása, átvállalása. Ennek szellemében új jogintézményként bevezetésre kerül a gazdaságátadási szerződés.
A kapcsolódó módosítások az alábbi célt szolgálják, jelen előterjesztésben foglalt rendelkezések és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény közötti koherencia biztosítása érdekében az alábbi módosítások szükségesek: elővásárlási jog a gazdasági átadási szerződésben meghatározott mező- és erdőgazdasági hasznosítású földekre nem terjed ki. Földhasználat tekintetében a polgári jogutódlás következében a gazdaságátvevő átveszi a gazdaságátadó által használt földeket, és a földhasználati nyilvántartásba a gazdaságátvevőt kell bejegyezni földhasználóként. Előhaszonbérleti jog tekintetében a gazdaságátvevő a gazdaságátadó ranghelyére kerül.
Tisztelt Ház! Az előterjesztés tehát a közfeladatok hatékonyabb ellátását és az ügyfelek adminisztrációs terheinek csökkentését szolgálja, továbbá, mint ahogy említettem, csökkenti a hatósági ügyintézők terheit is. Nagyon aktuális egy tömeges és mindennapi problémára megoldást kínáló jogalkotás ez, hiszen a generációs ügyek kezelése az agrárnemzedék-váltás gördülékenyebbé tétele a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából alapvető fontosságú. A generációs megújulás segítheti kedvezőbb irányba fordítani a vidéki térségek demográfiai folyamatait, erősíteni a termelők piaci megjelenítését, ezáltal is biztosítva a lakosság minőségi hazai termékekkel történő ellátását.
A generációváltás problémája nagyon összetett, mivel rengeteg tényező nehezíti a sikeres váltást.
(16.40)
Két olyan problémakörrel is szembe kell nézni, amelyek nagymértékben egyéni döntésen alapulnak. Az egyik, hogy az idősebb korosztály foglalkozik-e a gazdaság átadásával, a másik pedig, hogy a fiatal korosztály átveszi-e a gazdaságot. E problémákra kínál megoldásokat ez az előterjesztés, amelyről szólva még megemlítem, hogy egy gazdaság átadása természetesen nemcsak üzleti, hanem legalább olyan mértékben érzelmi kérdés is az alapítók számára.
A gazdaságátadás az emocionális kérdésekkel és az adminisztratív feladatokkal egy hosszú folyamat, amely során az első lépések, az átadásról való döntés meghozatalának elmaradása vezet a nem kellőképpen megtervezett s ezért a gazdaság feldarabolásával, működtetésének megszüntetésével, tehát kudarccal végződő átadáshoz. Hogy ezt elkerüljük, kérem önöket, támogassák ezt a javaslatot, legyen a föld azé, aki megműveli. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem