KONTRÁT KÁROLY

Teljes szövegű keresés

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Igen, indokolt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartása a jövőben is. A Honvédelmi és rendészeti bizottság előtt március 1-jén adtunk tájékoztatást a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet során megtett intézkedésekről. A Belügyminisztérium képviselői, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal képviselői egységesen azt az álláspontot képviselték, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására tesznek javaslatot.
Az elmúlt hat hónap tényei azt bizonyítják, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése hozzájárult ahhoz, hogy a magyar emberek, Magyarország biztonságban legyenek.
Azokat a jogszabályokat, amelyek a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén alkalmazhatók, a magyar hatóságok, a rendőrség, a honvédség, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal alkalmazni tudta, és ezzel sikerült megvédeni Magyarország és a magyar emberek biztonságát.
Tisztelt Képviselő Úr! Ezek a jogszabályok voltak például a Magyar Honvédségről szóló törvény, a különleges jogrend alkalmazhatóságáról szóló törvény alkalmazása, a tranzitzónában lefolytatott eljárás lehetősége, az eljárási határidők rövidítése és mindazok a szabályok, amelyek lehetővé tették, hogy 2015. szeptember 15-ét követően hatékonyan és eredményesen tudjuk megvédeni az országot.
A válsághelyzet meghosszabbítása megfelelő eljárási garanciákkal van körülbástyázva, és egy állandó monitorozáson alapul. Az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kötelezettsége, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet feltételeinek fennállását, és erről 15 naponként a belügyminiszter urat tájékoztassa. Ez a tájékoztatás minden 15. napon megtörtént, illetőleg megtörténik.
Az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, a belügyminiszter javaslatára a kormány rendeletben rendelheti el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Ezt hathavonta mindig felül kell vizsgálni, ennek a törvényi kötelezettségének a kormány mindig határidőre eleget tesz.
A Frontex, a külső határok igazgatásáért felelős európai ügynökség kockázatelemzéséből az derül ki, hogy a migrációs nyomás nem csökken, a veszély nem múlt el. Görögországban 60 ezer fő illegális migráns tartózkodik, Szerbiában a becslések szerint 10-12 ezer illegális migráns van jelenleg. Az időjárás kedvezőbbre fordultával erősödött az illegális migránsok mozgása mind a bolgár-szerb, mind pedig a macedón-görög határ tekintetében. Az előrejelzések alapján a nyugat-balkáni útvonalon mintegy 100 ezer illegális migráns vár arra, hogy bejusson az Európai Unió területére. A jogi, a fizikai és az élőerős védelem fenntartása és az országos szintű alkalmazása továbbra is indokolt és szükséges, így a kormány a válsághelyzet szeptember 7-éig tartó meghosszabbításáról döntött az ország egész területére vonatkozóan.
Tisztelt Képviselő úr! Az elmúlt közel két év történései azt bizonyítják, hogy helyesen döntött a parlament 2015 szeptemberében, amikor ezeket a fontos törvényeket meghozta, és létrehozta a hármas védelmet. Ezt a védelmet fokozatosan karban kell tartani, fokozatosan erősíteni kell. Erről egyébként, egy nagyon fontos törvényről holnap fog dönteni a parlament, a jogi határzár szigorításáról van szó.
Én megragadom az alkalmat itt az interpellációs válasz adta keretek között is, hogy felhívjam a tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy Magyarország, a magyar emberek érdeke az, hogy ezeket a törvényeket a parlament holnap fogadja el, és önt is arra kérem, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem