SCHMUCK ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országgyűlés az LMP kezdeményezésére született határozatában kimondta, a kormány nem támogat olyan szabadkereskedelmi megállapodást, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelmet, az élelmiszer-biztonságot, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz. Az EU-Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA pontosan ilyen megállapodás. Ne legyen kétségünk, a CETA ideiglenes hatálybalépésével a kanadai beruházók újrakezdik a jogi csatát annak érdekében, hogy ciántechnológiás aranybányászatot folytassanak Verespatakon és máshol Erdélyben.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
És ha ez bürokratikus akadályokba ütközik, a jövőben a nagyvállalatok már perelhetik is az egyes államokat elmaradt profitjuk miatt. A CETA támogatásával a kelet-európai kormányok, köztük a Fidesszel, maguk adtak segédkezet önrendelkezésük csorbításához. Miért? Erdélyben jelenleg az egyik legkiterjedtebb bányászati tevékenységet folytató Eldorado Gold társaság nemrég jelentette be, hogy idén 20 millió dollárt fordít az Erdélyi-érc-hegy-ségben fekvő színesfémbánya kiépítésére. Több kanadai bányavállalat is hasonló terveket dédelget, hiszen óriási profitra van kilátás.
Az LMP jó előre figyelmeztette a Fideszt, hogy a CETA támogatásával nemcsak a hazai mezőgazdaság, de a Tisza teljes vízgyűjtő területe alatt is vágja a fát. Az egyezmény immár ideiglenesen megköttetett február 15-én az Európai Parlamentben, ahol a fideszes képviselők támogatták azt. Miután a CETA ideiglenesen hatályba lépett, a tagállamoknak is jóvá kell azt hagyniuk.
Azt szeretném megkérdezni, hogy szándékában áll-e a Fidesznek, hogy a parlamenti ratifikáció során megvétózza az egyezményt, avagy belenyugszik-e inkább a nemzeti érdekeink feláldozásába a szabadkereskedelem oltárán. Várom megtisztelő válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem