MIRKÓCZKI ÁDÁM

Teljes szövegű keresés

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azért kértem ma szót, mert egy 27 éve megoldatlan problémáról szeretnék beszélni, amelynek az aktualitása nemhogy nem csökken, sokkal inkább erősödik. Éppen ezért történetesen az állambiztonsági múlt feltáratlanságáról szeretnék beszélni és az előttünk álló feladatokról.
A Jobbik a napokban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely egyszer és mindenkorra 27 év elteltével képes lenne feltárni - a javaslat maga - és egyúttal lezárni Magyarországon ezt a hatalmas morális adósságot, amelyért minimum az elmúlt kormányzati ciklusokat tekintve önök az első számú felelősök.
(11.50)
Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ez a javaslat nem egy általunk vagy valakik által kitalált, fantázián alapuló törvényjavaslat, amely naivan úgy közelít, hogy ezt benyújtjuk, önök elfogadják vagy támogatják, és minden meg van oldva, és nem is több párt által a háttérben vagy egyéb módokon, kompromisszumok által kiherélve megszületett pótcselekvést nyújtó javaslat, amelyből már oly sok született az elmúlt 27 évben. Az általunk benyújtott állambiztonsági múlt feltárását célzó jogszabálytervezet egy húsz éve kiválóan működő, történeti távlatban egy hasonló történelmi sorsról rendelkező ország fordításából ered.
Konkrétan a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről, annak megalkotásáról és működéséről szóló jogszabályt fordítottuk mi át magyarra és adaptáltuk a magyar jogrendbe.
Szeretném hangsúlyozni, hogy Lengyelország ezt a törvényt 1998-ban hozta; 20 évvel ezelőtt. Önök nemhogy 20 évvel ezelőtt, hanem mind a mai napig nem képesek érdemi eredményt e tekintetben felmutatni. Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy Lengyelország ezzel a törvénnyel alapozta meg azt a volt kommunizmus és állambiztonsági múlt bűneitől terhelt közéletének tisztaságát, amelyre a mai napig oly büszkén tekint egyébként minden lengyel állampolgár és minden lengyel politikus, és ennek a törvénynek köszönhető az is, hogy például 2008-ban Jaruzelski és 8 társa már a lengyel bíróságok előtt, a vádlottak padján állt.
Önök ilyet csírájában sem tudnak felmutatni. A gond az az, hogy önök csak szavakban antikommunisták, önök csak szavakban tárják fel az állambiztonsági múltat, és csak szavakban tekintik ezt rendezettnek. A gyakorlat egész mást mutat.
Létrehozták ugyan - és ha Rétvári Bence államtitkár úr fog válaszolni, akkor vélelmezem, ez lesz az első számú aduásza - a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, amelyre önök úgy tekintenek, mint a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének magyar megfelelőjére. Szeretném hangsúlyozni és elébe menni, hogy ezt ezen a lapon ne is említse, hiszen semmilyen szinten nem összehasonlítható a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amely a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének napi gyakorlatához képest egy gittegylet.
Az önök által meghozott törvényjavaslatok gyakorlatilag garantálják az állambiztonsági múlt feltáratlanságát, garantálják azt, hogy soha semmi ne derüljön ki, és garantálják azt, hogy a közéletből ez alapján senkit ne lehessen kizárni - a múltbéli bűnök alapján -, és továbbra is betölthessenek akár politikai, akár gazdasági funkciókat.
Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy nagyon álságos és nagyon álszent az a Fidesz-KDNP-politika, amely a kommunista rendszer viszonyát szeretné önmagához meghatározni, illetve azt elítélni. Önök százmilliókat, sőt milliárdokat költenek - egyébként hozzátehetném, akár helyesen - a kommunizmus áldozataira való megemlékezések sorozatára, de mindez semmi mást nem szolgál, mint hogy önök impozáns környezetben, impozáns körülmények között álszent és semmitmondó beszédeket mondhassanak, mintha ezzel el lenne intézve.
Szeretném hangsúlyozni, hogy ha például Lengyelországban a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetébe bárki bemegy, bármilyen lengyel állampolgár, pláne újságíró, bárkiről bármit, akinek része volt az állambiztonsági múltban, azonnal megkaphat. Magyarországon még az érintettek is csak anonimizált formában, hiányos aktákat kapnak meg, és erről panaszkodik egyébként a kutatók tömkelege.
Szeretném azt is hangsúlyozni, hogy Németh Szilárd a napokban elszólta magát, hiszen azt találta mondani, hogy Magyarországon azért olyan nagy a korrupció, mert még mindig rengeteg a kommunista, és a kommunisták tehetnek róla. Hát, szerintem ez egy freudi elszólás volt. Igen, a kommunisták az önök soraiban igen vastagon vannak, akár a gazdasági holdudvart, akár a politikai holdudvart nézzük. A korrupció tekintetében pedig napról napra bizonyítanak.
De mi most segítünk ezen. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ha támogatják azt a javaslatot, amelynek (Az elnök ismét csenget.) tárgysorozatba vételéről hamarosan dönteni kell, akkor bizonyíthatják, hogy nemcsak szavakban, hanem tettekben is antikommunisták. Ha nem támogatják, akkor pedig azt erősítik, amit (Az elnök csenget.) a címének is adtam a felszólalásomnak: az állambiztonsági múlt „Fedőneve: Fidesz.” Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem