DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Nemzeti Választási Bizottság az elmúlt héten elutasította az LMP öt, a paksi bővítésre és egyáltalán az atomenergia használatára vonatkozó kérdését; még szerencse, hogy van benn másik hat, amin törhetik a fejüket. Mindenesetre azt szeretném leszögezni, hogy a döntés egyáltalán nem lepett meg minket. Hosszú jogi csatára vagyunk felkészülve, jogászok állnak szemben jogászokkal az egyik részről, merthogy pontosan tudjuk azt, hogy a kormány mindent, de az égvilágon mindent meg fog tenni azért, hogy keresztbefeküdjön a paksi népszavazásnak.
Azonban szeretném leszögezni, hogy az NVB döntésével kapcsolatban egyáltalán nem a csatának a végéről, sőt sokkal inkább a küzdelem kezdetéről beszélünk. Mi már az első kérdések leadásakor teljesen világosan elmondtuk, hogy ha kell, akkor elmegyünk a falig, sőt azon túl is, hogy ne egy sötét, füstös szobában Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin mutyizza le a paksi bővítés ügyét, hanem a magyar embereknek legyen joga véleményt nyilvánítani erről a kérdésről. Azok az idők, azt remélem, már lezárultak ebben az országban, amikor állami vezetők a magyar emberek feje fölött hozhattak meg olyan döntéseket, amik még az unokáink jövőjét is befolyásolni fogják. Ha három érvet izzadnak ki magukból a Nemzeti Választási Bizottságnál vagy a kormány által pénzelt mindenféle intézeteknél, amiben megpróbálják megindokolni, hogy miért nincs joga a magyar embereknek beleszólni a saját életüket érintő kérdésekbe, akkor mi húsz másik érvet fogunk mondani, ami viszont azt igazolja, hogy nagyon is van jogunk, és kell hogy legyen lehetőségünk arra, hogy elmondjuk a véleményünket.
Arra tehát számítottunk, mint ahogy az előbb is elmondtam, hogy az első kérdéseket az NVB vissza fogja dobni, de egyébként az még minket is meglepett, hogy milyen pofátlan és milyen átlátszó érveléssel tették meg mindezt. A fideszes tagokkal feltöltött Nemzeti Választási Bizottság olyan volt, mint egy eminens kisdiák, amelyik visszamondta az indokolásban a kormánypártok összes érvelését arra vonatkozóan, hogy miért nem lehet népszavazást tartani ebben az országban. Ennyi erővel akár a Miniszterelnökségen vagy akár Moszkvában is írhatták volna ezt az érvelést, épp ugyanaz sült volna ki belőle.
Az NVB ráadásul nem is csinált titkot abból, hogy arra keresett érvet, hogy miért ne kelljen népszavazást kiírnia, pedig azon kellett volna dolgoznia, hogy hogyan lehet egy népszavazást kellőképpen alátámasztva megvalósítani ebben az országban. Azt látjuk, hogy az NVB sokkal inkább a tagjait többségében delegáló Fidesznek próbált megfelelni ezzel a tevékenységével és nem a magyar választópolgároknak. Ebből a megfelelési kényszerből következnek olyan nevetséges ellenérvek, mint hogy népszavazáson nem lehet egy tíz év múlva működésbe lépő atomerőműről dönteni, hiszen a referendum érvényessége pusztán három év.
(11.20)
Szeretném leszögezni, hogy ezen az alapon akár a budapesti olimpiáról sem lehetett volna népszavazást tartani, hiszen a hároméves hatály 2024-ig lejárt volna, márpedig, mint tudjuk, a kérdés átment, az pedig, hogy miért nem valósult meg, sokkal inkább az önök sara és nem a nép akarata.
De a legfelháborítóbb - s a napirend előttim címének is ezt adtam - az, hogy az NVB érvelésében többször is előkerült, hogy a paksi bővítés ügye túl bonyolult és összetett ahhoz, hogy a magyar emberek döntsenek róla. Szeretném leszögezni, hogy a Lehet Más a Politika szerint nincs olyan kérdés ebben az országban, amely túl bonyolult vagy összetett lenne ahhoz, hogy a választópolgárok arról véleményt tudjanak formálni. És szeretném figyelmeztetni a kormánypárti képviselőket, hogy azok a kormányok, amelyek így beszélnek, lenézik a magyar embereket, hülyének nézik a magyar embereket; ezek a kormányok előbb vagy utóbb meg szoktak bukni. Mélyen egyetértek Orbán Viktorral, de a 2007-es Orbán Viktorral, aki a szociális népszavazást megelőző vitában azt mondta - idézem miniszterelnök urat -: szerintem Magyarországon senkinek nincs hatalma ahhoz, hogy eldöntse az emberek helyett, hogy ők miről akarnak szavazni.
Sajnos azonban azóta Orbán Viktor kifordult önmagából, és vele fordult az egész Fidesz is. Önök most pontosan úgy viselkednek, mint akkor a szocialista kormány. Hát látjuk, hogy mi lett a szocialista kormánnyal, ez vár önökre is. A magyar embereket nem lehet hülyének nézni, ezt a Fidesz nem engedheti meg magának! Az az arrogancia és gőg, amit önök a magyar emberekkel kapcsolatban megengednek maguknak, azt gondolom, már minimum bicskanyitogató.
Leszögezem, az LMP tovább is folytatja a harcot azért, hogy kiírásra tudjon kerülni ez a mindennél fontosabb népszavazás. Én értem, hogy önöknek az európai uniós támogatások kimerülése után fáj a foguk a koncra, kell a korrupciós pénz önöknek, hogy a hatalmukat fenn tudják tartani, de a magyar nép ezt nem fogja önöknek megengedni, mert azt gondolom, hogy a lopásnak is van határa.
Szeretném azt is leszögezni, hogy a magyar emberek kellően felkészültek tudnak lenni, ha végre lesz ebben az országban egy olyan társadalmi, szakmai és politikai vita, ami arról szól, hogy mit gondolunk az atomenergiáról, akarunk-e vele élni vagy nem. Örömmel látom, hogy a mostani kezdeményezésünknek már megvan az az eredménye, hogy nem tudunk úgy egy újságot kinyitni vagy egy tévét bekapcsolni, hogy ne lenne téma az atomenergia és a megújuló energiák használatának az ügye. Ezt már sikerült elérnünk. Önök még ezt sem akarták megengedni. Önök azt akarták, hogy Orbán Viktor lemutyizza ezt a kérdést. Legyenek szívesek és tegyék világossá: egyetértenek-e az NVB-vel azzal, hogy a magyar emberek nem értenek ehhez a kérdéshez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), vagy azt gondolják, népszavazásra sor kell hogy kerüljön? (Az elnök ismét csenget.) Tegyék világossá, hogy lenézik-e…

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem