DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja az EU-LAC, az Európai Unió és a latin-amerikai országok, illetve a karibi térség nemzetközi alapítványának létrehozásáról szóló megállapodás - a továbbiakban: megállapodás - kihirdetése. A megállapodás célja pedig az, hogy a feladatai ellátásához szükséges nemzetközi jogi személyiséggel és jogképességgel felruházott EU-LAC nemzetközi alapítványt hozzon létre, amely felváltja a már 2011 óta létező és a német jog alapján létrejött átmeneti EU-LAC alapítványt.
Az EU-LAC alapítvány küldetése a két térség közötti stratégiai együttműködés gyakorlati megvalósítása, illetve háttértámogatása. Annak létrehozását az Európai Unió tagállamai és a latin-amerikai és karibi államok 2010-es madridi csúcstalálkozójukon határozták el; ugyanabban az évben, amikor a latin-amerikai és karibi partnerországaink együttműködése a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége, a CELAC néven intézményesült, ily módon intézményesítve egyúttal a biregionális együttműködést is a kétévente esedékes EU-CELAC csúcstalálkozók, majd 2016-tól kezdődően a csúcstalálkozók közötti években rendezendő EU-CELAC külügyminiszteri találkozók formájában.
Az első ilyen külügyminiszteri találkozó margóján, 2016. október 25-én a CELAC soros elnöki tisztét betöltő Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban írták alá a jelen törvényjavaslatban kihirdetni szándékozott megállapodást. Az EU-LAC alapítvány működésének eddig komoly korlátokat szabott az, hogy nem rendelkezett nemzetközi jogalanyisággal és jogképességgel, ebből adódóan a finanszírozása sem érte el a kívánt szintet. E problémák orvosolását célozza a jelen törvényjavaslatban kihirdetni szándékozott megállapodás, amely létrehozza a nemzetközi jogalanyisággal és jogképességgel rendelkező EU-LAC Nemzetközi Alapítványt. Az új helyzetben Magyarország is vizsgálja, milyen módon tudna hozzájárulni az EU-LAC nemzetközi alapítvány működéséhez.
Tisztelt Országgyűlés! A megállapodás aláírása és kihirdetése tökéletesen illeszkedik a kormány 2015 márciusában meghirdetett déli nyitás politikájának keretei közé. A két régió közötti együttműködés erősítése révén az EU tagállamai és a CELAC országai közötti együttműködés is szorosabbra fonódik, ily módon előmozdítva Magyarországnak a latin-amerikai térség országaival fennálló kapcsolatai fejlesztését. Mindezek tükrében arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy támogassa a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem