KORÓZS LAJOS

Teljes szövegű keresés

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném előrebocsátani, hogy azt gondolom, mindketten a probléma megoldásában vagyunk érdekeltek. Mégis mi az oka annak, hogy idehoztam ezt a problémát? A szociális ágazatban az a méltatlan helyzet, amely évek óta kialakult, annál is inkább, mert én úgy láttam, hogy az elmúlt évben lett volna lehetőség a problémák orvoslására, hiszen egy úgynevezett hungarikumnak is tekinthető szolgáltatásról van szó, és a múlt évben egy ünnepség keretében meg is emlékeztünk erről a tevékenységről, amelyet a védőnők folytatnak ma Magyarországon. De úgy láttam, a kormányzati szándék csak addig terjedt, hogy megünnepelte és hungarikummá minősítette a védőnők tevékenységét. Itt lett volna a lehetőség arra, hogy a bérekben, fizetésekben is egyszer és mindenkorra rendet lehessen rakni.
Nézzék, nem mondom, hogy demonstratíve behoztam ezeket a leveleket, amelyeket én magam, illetve Hiller és Bangó képviselő asszony kapott az elmúlt hét folyamán a védőnőktől - ez a fele egyébként azoknak a leveleknek, amelyek ideérkeztek a parlamenti titkárságunkra -, amelyekben méltatlannak tartják a velük szembeni eljárást a védőnők. Többen is hivatkoznak arra, hogy példának okáért a pedagógus-bértáblával összehasonlítva egy 20-25 éve a szolgálatban tevékenykedő, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember fizetése között gyakorlatilag egy minimálbér különbség van, több mint százezer forintos különbség van.
Szeretném előrebocsátani azt is, hogy leszakadnak, egyértelműen leszakadnak a védőnők annak ellenére, hogy felsőfokú végzettségük van, a hasonló iskolai végzettséggel rendelkező, mondjuk, az egészségügyben dolgozó szakemberekhez képest. Hiszen ezekből a levelekből egyértelműen kiderül, hogy a pályakezdő és a húszéves munkaviszonnyal rendelkező védőnő gyakorlatilag ugyanazt a bért kapja, és sokszor a vezető beosztásban lévő, nagy felelősséget vállaló kolléga gyakorlatilag majdnem ugyanazért a bérért kell hogy a felelősséget vállalja, és a csoportját vagy az általa irányított szakmai grémiumot felelősséggel irányítsa, mint egy alatta dolgozó szakember. Nem beszélve arról, hogy akik az alapellátásban tevékenykedtek, vitathatatlan, hogy az alapellátás finanszírozásában megvan az a pénzügyi keret, amellyel a működést kisebb-nagyobb zökkenőkkel biztosítani lehet, de a törvény azt írja elő, hogy mindösszesen 12 százalékát lehet bérre fordítani.
Éppen ezért kérdezem államtitkár úrtól, hogy miért nem fizetik meg rendesen a védőnőket. Mikor emelik a védőnők bérét? Miért nem garantálják, hogy a szolgáltatók maradéktalanul (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) fizessék ki a bérkiegészítésekkel együtt és alapbéresítsék a jövedelmüket? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem