DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy válaszomat egy tekintélyes német gazdasági lap, a Handelsblatt február 4-ei cikkéből egy idézettel kezdjem. A máltai informális EU-csúcsról írtak ebben a cikkben, és itt írják: már régóta nem fordult elő, hogy Németország és Magyarország egyazon irányba húzzon a menekültpolitikában. A Líbiából Olaszországba tartó migránsok ügyében Berlin és Budapest álláspontja most olyan közel áll egymáshoz, mint amilyen közelség már régóta nem volt tapasztalható.
Valóban, körülbelül két évnek kellett eltelni ahhoz, amikor a migránsválság már nyilvánvalóvá vált, hogy igazából felfogják a nyugat-európai politikusok, hogy mivel is állunk szemben tulajdonképpen, és hogy talán a második világháború óta az egyik legnagyobb kihívását az Európai Uniónak közösen kezdjük el kezelni.
Szeretnék arra is emlékeztetni, hogy Thomas de Maizičre kereszténydemokrata német szövetségi belügyminiszter menekültközpontok felállítását javasolta Líbiában és más észak-afrikai országokban. Ez az üzenet is ismerősnek hangzik.
Thomas Oppermann, a német szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője egy nagy cikkben állt ki Thomas de Maizičre terve és a máltai EU-csúcs eredménye mellett, miszerint a tengerből kimentetteket vissza kell vinni Észak-Afrikába. Ezzel az uniópártok mellett immár vezető szociáldemokrata politikusok is csatlakoztak ahhoz a táborhoz, amelyek képviselői szerint a migrációs válságot az EU-n kívül kell kezelni.
(15.50)
A máltai csúcson a Németország által is elfogadott tíz pontban már eredményként könyvelik el azt, hogy a balkáni útvonal lezárása sikerült. A nyilatkozat kimondja: a fenntartható migrációs politika szempontjából döntő jelentőségű az EU külső határai hatékony ellenőrzésének biztosítása és az EU felé irányuló illegális beáramlás megállítása. Ezek is ismerős üzenetek.
Angela Merkel kancellár a máltai csúcs utáni sajtótájékoztatóján mondta, idézem: „Levontuk a tanulságokat a 2015-ös és 2016-os tapasztalatokból. Harcolnunk kell az illegális migráció, az embercsempészek és a maffiastruktúrák ellen.” Merkel gyakorlatilag az illegális migráció megakadályozására a migrációs partnerségek kialakítását javasolja, a migráció kiváltó okainak a leküzdését és a migránsokat kibocsátó válságövezetekkel szomszédos országok támogatását, megegyezően a migrációs válság kezdetétől következetesen, egyértelműen a magyar állásponttal.
Eközben bebizonyosodott, hogy az EU-török-megállapodás nem működik, egyértelműen nem nyújt teljes körű védelmet a migránsáradat ellen, ehelyett Németország gyakorlatilag egyre hangosabban kritizálta Törökországot, a török partnert. Most már Németországnak és Brüsszelnek is be kell látnia, hogy illuzórikus csupán erre a török-EU-megállapodásra alapozni a migrációs politikát. Ehelyett el kell ismerni azt, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal blokkolása elengedhetetlen feltétele, hogy a déli határzár meg legyen erősítve, ahogy azt hazánk mindig is képviselte. Ez a valós út, és ezt kell képviselni Európának is.
Ugyanakkor fel szeretném arra is hívni a figyelmet, hogy Merkel kancellár a tartományi miniszterelnökökkel folytatott február 9-ei találkozóján azt hangsúlyozta, hogy az elutasított menedékkérők kitoloncolásának a következetes végrehajtása nagyon fontos, és fel kell gyorsítani a kitoloncolásokat. Jelenleg Németországban körülbelül a menedékjogi kérelmeknek a 40 százalékát utasítják el. Gyakorlatilag, ahol nem állapították meg, hogy védelemre szorulnak a migránsok, azoknak az embereknek el kell hagyniuk az országot.
Horst Seehofer CSU-elnök, bajor miniszterelnök Orbán Viktor miniszterelnökkel egyetértve már régóta következetesen sürgeti Európa külső határvédelmének a megerősítését és a külső határokon végrehajtandó menekültügyi eljárások feltételeinek megteremtését. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Nem lesznek hálásak azért, hogy a kezdetektől fogva igazunk volt, de én úgy érzem, hogy azzal, hogy egy irányba megyünk, mindenképpen közelebb jutottunk a megoldáshoz. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem