TAKÁCS SZABOLCS FERENC,

Teljes szövegű keresés

TAKÁCS SZABOLCS FERENC,
TAKÁCS SZABOLCS FERENC, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön felszólalásával kapcsolatban az alábbiakat szeretném elmondani. A kormány természetesen folyamatosan kommunikálta azt, hogy az orosz reaktorok megbízhatósága magas, és valóban egy magas minőségen tudnak dolgozni. Azt gondolom, az elmúlt 60 év ezt bebizonyította mindannyiunk számára. Tehát efelől nincsen kétségünk.
A magyar kormány nemcsak ezt kommunikálja, hanem azt is, hogy célja az egész projekt kitárgyalásának első napjától kezdve az volt, hogy a lakosság számára olcsó energiát tudjunk előállítani. Azt gondolom, mindannyiunknak ez a stratégiai érdeke.
Önök pontosan tisztában vannak azzal a folyamattal, amit az Európai Bizottsággal folytattunk a tárgyalások során, hiszen végig nagyon transzparens volt a magyar kormány, az Országgyűlés, illetve minden képviselő számára folyamatosan lehetővé tette, hogy a dokumentumokat megismerje a törvényességi kereteken belül.
Arról szeretnék önnek beszámolni, hogy 2013 novembere óta öt különböző eljárást folytattunk le az Európai Bizottsággal. Azzal az Európai Bizottsággal, amelynek a szavára oly sokat adnak, és amely iránymutatását hitelességi kérdésnek tekintik. Azt gondolom, ebben az esetben is érdemes követni ezt a hangoztatott megközelítést. A múlt héten, március 6-án zöld utat kapott Brüsszeltől a paksi kapacitásfenntartási beruházás, így a versenyjogi vizsgálat lezárultával az utolsó akadály is elhárult az elől, hogy ezt a nagyberuházást meg tudjuk valósítani.
(Szávay Istvánt a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)
Szeretném azt is elmondani, hogy az Európai Bizottság azt is kimondta az állásfoglalásában, hogy ez a beruházás nagymértékben hozzájárul a klímavédelmi célkitűzések megvalósításához is. Ugyanis a következő évtizedek villamosenergia-piaci strukturális kihívásainak kezelését is jelenti, s egyben az Unió villamosenergia-ellátásának biztonságához is hozzájárul.
A magyar kormány az utóbbi három évben rendkívül intenzív, nagyon korrekt, nem politikai, hanem gazdasági tartalmú tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottság különböző illetékeseivel. Sok esetben akár napi szinten is egyeztettünk annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekeket érvényesítve, a brüsszeli elvárásoknak és eljárásrendnek megfelelően megvalósulhasson az energetikai nagyberuházás.
A Bizottság államitámogatás-vizsgálata azt állapította meg, hogy a magyar állam a beruházás vonatkozásában a magánbefektetők számára elfogadható mértéktől alacsonyabb megtérülési rátát fogad el. Azt gondolom, ez egy nagyon fontos mondat, erre kellene figyelnünk és fókuszálnunk.
Nagyon fontosnak tartottuk, hogy a Paks II. projekt egy megtérülő beruházás legyen, az új blokkok megépítése megérje Magyarországnak, és az atomerőmű 60 éven keresztül tudja majd biztosítani az olcsó villamosenergia-ellátást Magyarországon.
Komolyan vettük a kapacitásfenntartási beruházás megtérülésével kapcsolatos kérdéseket is. Ezért a kérdésben egy több száz éves pénzügyi gyakorlattal rendelkező szakértő csoport, a Rothschild véleményére hagyatkoztunk. A Rothschild elemzőház szerint a paksi beruházás jó üzlet Magyarországnak, amit a 2015 végén egyébként publikussá tett jelentésében is alátámasztott. (Kunhalmi Ágnes: Nem ezt mondja a Rothschild.) De. Az elemzés azt állapítja meg, hogy a beruházás várható megtérülése 9-9,6 százalék, ami magasabb a 6,2-7 százalékos tőkeköltségnél. Azaz a beruházás megtérül a magyar állam számára, és az erőmű már az üzemeltetéstől kezdődően osztalékot tud fizetni.
Az Európai Bizottság döntése is azt erősíti meg, hogy a beruházás ki fogja termelni a beruházás, a működés és a hitel költségét is. A Bizottság meglátása szerint azonban egy piaci befektetőnek mintegy 1 százaléknál kevesebb haszonkülönbség miatt nem érné meg a beruházást megvalósítani. Szeretném a tisztelt képviselő asszony, illetve minden jelenlévő figyelmét arra is felhívni, hogy Magyarország nem egy részvénytársaság, nem egy magánbefektető, ezért mi elsősorban nem az extraprofitra törekszünk, hanem (Kunhalmi Ágnes: A lopásra.) arra, hogy hosszú távon olcsó energiához jusson a lakosság.
A rezsicsökkentés vívmányainak megőrzése és ezzel párhuzamosan ugyanilyen fontos, a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a magyar emberek és a hazai vállalkozások olcsó energiához jussanak hozzá oly módon, hogy eközben az ország szuverenitása nem csorbul. Ennek letéteményese a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása, vagyis a 2030-as években leálló atomerőműblokkok pótlása és kapacitásfenntartása. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem