DR. TÓTH BERTALAN

Teljes szövegű keresés

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy normális köztársaságban a köztársaságielnök-választás egy jeles nap. Ehhez két feltételnek kell érvényesülnie. Az egyik az, hogy legyen egy demokratikus, szabad és szolidáris köztársaság, a másik feltétel pedig, hogy legyen egy alkalmas jelölt.
Nézzük az első feltételt! Van-e Magyarországon demokratikus, szabad és szolidáris köztársaság? A Fidesz 2010-ben megszüntette ezt az intézményt. De hogyan állunk ma a valódi köztársasággal, ami ma Magyarországon nem létezik? Hiszen egy normális köztársaságban működik a törvény előtti egyenlőség. Egy normális köztársaságban függetlenek a bíróságok, független az ügyészség, függetlenül működik az Alkotmánybíróság, szakmai alapon, független a Nemzeti Bank, működik a fékek és ellensúlyok rendszere.
Egy normális köztársaságban nem zaklatják a civileket. Egy normális köztársaságban a média független, és nem „Pénztáros” Lőrinc és Habony Árpád szemüvegén keresztül kell látni a torzított világot.
És egy normális köztársaságban tiszteletben tartják a magántulajdont, nem hoznak visszamenőleges törvényeket, és nem csak azzal vannak elfoglalva, hogy az urizáló fideszes pártkatonák és az elit a saját magánvagyonát gyarapítsa.
Egy normális köztársaságban a törvény az úr, és nem a politikai befolyással szerzett pénz.
Most nézzük az alkalmas jelöltet! A köztársasági elnök elvileg megtestesíti a magyar nemzet egységét, egy olyan politikai közösség egységét, amelynek része a kormány, része az ellenzék és része a civil társadalom is. Göncz Árpád annak idején azt mondta: „A köztársasági elnök minden döntésénél mindkét fél - kormány és ellenzék - szempontjait figyelembe veszi, akinek nemcsak tiszte, de kötelessége is az egyensúly őrzése, a mérséklet, a politikai jó modor meghatározása”.
Nézzük, hogy milyen valójában egy alkalmas jelölt! Egy alkalmas jelölt nem hagyja szó nélkül, hogy kopaszok gátolják meg egy magyar állampolgár jogait gyakorlásában, amikor népszavazást akar kezdeményezni.
Egy alkalmas jelölt nem hagyja, hogy a miniszterelnök felhatalmazás nélkül, titokban évtizedekre eladósítsa a hazáját, és kiszolgáltassa Oroszország érdekeinek.
Egy normális köztársasági elnök fellép a titkosítás feloldása ellen, és azért küzd, hogy transzparens legyen a közpénzek felhasználása, és nyilvános legyen az állam működése.
(8.20)
És egy alkalmas köztársasági elnök fellép a jogalkotási korrupció ellen, és nem hagyja, hogy ilyen szintre lépjen.
Ezek miatt az ismérvek és ezek miatt a feltételek miatt a Magyar Szocialista Párt képviselői Majtényi Lászlót támogatják és ajánlják az Országgyűlésnek és ajánlják a magyar nemzetnek köztársasági elnökként. Majtényi László egy olyan programot hirdetett meg négy pontban, amivel a szocialisták azonosulni tudnak. Fontos számunkra a demokrácia, fontos számunkra az alkotmány és az alkotmányos keretek, fontos a törvény uralma, ahogy fontos az állam nyilvánossága és a hatalom transzparenciája, de kiemelten fontos, amit ő megfogalmazott, a szegénység elleni küzdelem.
Hogy fel kell rúgni azt a társadalomfilozófiát, amit önök alkalmaznak ebben az országban, ahol akinek már van, annak még többet adnak, 4 millió embernek pedig elengedik a kezét. S természetesen fontos számunkra, amit megfogalmazott, hogy az állami szintre emelt korrupciós rendszert le kell bontani és meg kell szüntetni.
Éppen ezért fogjuk a mai napon, mind a 28 szocialista parlamenti képviselő szavazatunkkal is támogatni Majtényi Lászlót. Közös jövőnként, Magyarországért! Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem