SZABÓ SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Köztisztviselők, Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete levélben fordult a belügyminiszterhez 2017 márciusában az önkormányzati (Dr. Apáti István a jegyzőkönyvvezetők felé fordulva: Azt is bele kellene írni, amit mutogatott!) dolgozók kereseti viszonyainak megoldása érdekében. Mint ismeretes, az elmúlt kilenc évben a köztisztviselői illetményalap semmit nem változott, így az önkormányzati dolgozók reálkeresete 30 százalékkal csökkent. A 36 800 fő önkormányzati dolgozónak csupán egyharmada részesült valamilyen keresetnövekedésben, a többi 25 ezer önkormányzati dolgozó 9 éve semmilyen keresetnövelésben nem részesült. És bár a 2017-es költségvetésben benne van az, hogy az önkormányzatok saját terhükre az illetményalapot emelhetik, ez álságos, hiszen az önkormányzatok döntő többségének semmilyen forrása és lehetősége erre nincs; az önkormányzatok közül csupán 300 tudta ezt megtenni, de az ő forrásuk is korlátozott, a többi településnek pedig állami segítségre van szüksége.
Az MSZP álláspontja megegyezik a szakszervezetével, amely azt mondja, hogy az önkormányzati dolgozók illetményét igenis emelni kell, és igenis ezt a lehetőséget pedig állami forrásból kell megoldani. Erre pedig nagyon jó lehetőséget nyújt az előttünk álló 2018-as költségvetési tervezet, amelyben egyébként lehetősége volna a Belügyminisztériumnak harcosan kiállni az önkormányzati dolgozóiért, mint az önkormányzatok felügyeletét ellátó szakminisztériumnak.
Az önkormányzati köztisztviselők felesküdtek arra, hogy mindent megtesznek a település lakosainak érdekében, de az alacsony bérek miatt az elvándorlás nagy, és már a kormányzati béremelési intézkedések miatt a hivatalok kiürülhetnek. Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, mikor kívánják megemelni a közel 25 ezer önkormányzati dolgozó bérét; miért nem akarják biztosítani ennek a forrását állami költségvetésből; és mint a helyi önkormányzatokért felelős szakminisztérium, hallatják-e hangjukat az önkormányzati dolgozók érdekében a 2018-as költségvetés végleges elfogadása előtt. Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem