VARGHA TAMÁS

Teljes szövegű keresés

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném megköszönni képviselőtársaimnak a támogató hozzászólásokat, akár a kormánypárti, akár az ellenzéki oldalról érkeztek.
Nagyon izgalmas mindig, amikor az MSZP képviselője hozzászólásában, vezérszónoki hozzászólásában a védelmi költségvetésről, a képességek hiányáról, a fejlesztések elmaradásáról beszél, hiszen ha időrendben haladunk, akkor 2002-2010 között, pontosan az MSZP kormányzása idején került a tönk szélére Magyarország, és került olyan pénzügyi, költségvetési helyzetbe, amilyet 2010-ben a második Or-bán-kormány megörökölt. Onnét, abból a tönk szélére került helyzetből kellett Magyarországot visszarántani és újra a fejlődés és az előrelépés útjára tenni, és ez a magyarok, a magyar emberek erőfeszítése, mindannyiunk közös erőfeszítése árán sikerült is.
Tehát a képességek akkor tűntek el, amikor 2002-2010 között az MSZP volt kormányon, a védelmi költségvetés azért volt olyan állapotban, mert az ország költségvetése olyan állapotban volt, amilyenbe az MSZP sodorba Magyarországot, a költségvetést is, így a védelmi költségvetést is, amelyet nagy erőfeszítések árán tudott Magyarország szinten tartani. S amikor képviselő úr fogalmaz és a szükséges „pontos” és „fontos” szavakat használja az előttünk álló törvénycsomag egyes részei jellemzésére, summásan úgy összegzi, hogy elszomorító az összkép; úgy tűnik, hogy a kampányfőpróba nemcsak a tisztelt Házon kívül, hanem a tisztelt Házban is zajlik és elkezdődött.
Számon kéri képviselő úr, hogy nincsen egy vezérfonal, ami összekötné ezeket az egyes javaslatokat, és más képviselőtársaim is számonkérték, hogy miért saláta ez a törvény. Ezért hangsúlyoztam már a bevezetőben, hogy a köznyelv ugyan salátának nevezi a törvényt, de itt igenis van egy vezérfonal, talán több is, az egyik mindenképpen a gondoskodás, a másik pedig mindenképpen a motiváció, és azért igyekszik a törvényjavaslatcsomag hozzányúlni azokhoz a törvényekhez, amelyek itt előttünk fekszenek, mert fontos számunkra a motiváció, és fontos számunkra a katonák megbecsülése, és ez az a vezérfonal, ami végigvonul a törvényjavaslaton.
Képviselő úr kiemelte, hogy a hadisírok gondozása tekintetében léptünk előre, de úgy fogalmazott, mintha ez lenne az egyetlen, amivel foglalkoznánk. Ez is egy olyan dolog, a hadisírok gondozása, akár az első világháborús, akár a második világháborús hősök sírjairól beszélünk, mert volt 40 év, tisztelt képviselő úr, ebben az országban, amikor azokat az emlékműveket és sírokat, ahol az első világháborús, a nagy háború hősi halottai nyugodtak, nem volt szabad ápolni és gondozni, és a második világháború hőseiről megemlékezni sem volt szabad. Tehát itt nagyon-nagyon sok törlesztenivalónk van a magyar néppel, a magyar nemzettel szemben, és ezt tesszük is.
Több képviselő úr és képviselő asszony is érintette a szolgálati járandóság, nyugdíj ügyét. Én ezt egy másik oldalról szeretném, ha megközelítenénk. Ha az igazságosságot a társadalom többi része felől néznénk, akkor azt látjuk, hogy ez a rendszer igazságosabb a társadalom szempontjából, mint az előző volt, és eközben megmarad benne a lehetőség, megvan benne a lehetőség a katonák számára, hogy korábban nyugdíjba vonuljanak, és amikor a szolgálati járandóságot élvező katonák önkéntes szolgálatáról beszélünk, akkor inkább köszönetet kell mondanunk ezeknek a katonáknak, hogy vállalják az önkéntes szolgálatot. (Kónya Péter: Azért, hogy ne haljanak éhen, államtitkár úr.)
A létszámhiányról is beszéltek képviselőtársaim, itt megint a motiváció szót szeretném hangsúlyozni. Ez a törvényjavaslatcsomag a motiváció vezérfonalával éppen azért tesz, és tettünk egyébként már korábban is, hogy ösztönözzük nemcsak az önkéntes, hanem a szerződéses és a hivatásos szolgálatra is a magyar embereket. Ezért alkottuk meg az elmúlt esztendőkben éppen a legénységi állomány számára azt a munkaerőpiaci pótlékot, amelyik jelentősen megemelte az ő illetményüket, és ebben az évben ez az illetmény szerves része, már nem pótlék.
Az érdekvédelmi egyeztetésről kérdezett képviselő asszony. A Honvédszakszervezettel, a Hodosszal és a Beosszal, minden érdekképviselettel egyeztettük a javaslatcsomagot, és ők ezzel egyetértettek.
A modernizációra az alapot a 0,1 százalékos emelés jelenti. Én nem szeretném ezt a számháborút folytatni, hogy a 0,1 százalék elég, vagy a 0,13 lesz az elég. Mindig van egy szám, ami több az előző számnál, mindig lehet mondani, hogy az előző szám kevés, és akkor egy nagyobb számot mond valaki, és egyszerűen azt mondja, hogy akkor én győztem, mert egy nagyobb számot tudok mondani. Ez az, amit a magyar emberek munkája eredményeképpen javuló gazdaság teljesítménye lehetővé tesz, és ezzel élni is fogunk. A „Zrínyi 2026” programban megkezdjük a Magyar Honvédség modernizációját is, a következő évi költségvetés, a 2018-as költségvetés napokon belül itt lesz a tisztelt Ház előtt, és már láthatóak a számok, emelkedik a honvédelmi költségvetés is, amelyet modernizációra is fogunk tudni költeni, de tettük ezt eddig is.
A honvéd egészségbiztosító károsultjaira vonatkozó törvényben megtettünk mindent, amit a törvény adta lehetőség számunkra megengedett, még akkor is, ha ez az egészségbiztosító csak nevében volt honvéd. Sem a Magyar Honvédségnek, sem a Honvédelmi Minisztériumnak semmilyen jogi kapcsolata ezzel az egészségbiztosítóval nem volt, de felelősséget érzünk a tagok iránt, akik nagyon sokan katonák. A kártalanításuk megkezdődött, a törvény megteremtette a jogalapot, megszületett a kormányrendelet, a munka folyik, és több ezren már meg is kapták azt a pénzt, ami nekik jár. Így tehát arra kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák ezt a törvénycsomagot, mert igenis a gondoskodás és a motiváció vezérfonala mentén a katonák, a honvédek mint legfőbb érték megbecsüléséről szól.
Végezetül engedjék meg, hogy én is tisztelettel köszöntsem a tűzoltókat és a katasztrófavédelemben dolgozókat, köszöntsem őket Szent Flórián ünnepe alkalmából, és megköszönjem nekik is áldozatos szolgálatukat, amelyet nagyon sokszor a katonákkal, honvédekkel együtt végeznek, és székesfehérvári országgyűlési képviselőként külön köszöntöm a székesfehérvári tűzoltókat is. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem