CSEPREGHY NÁNDOR,

Teljes szövegű keresés

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a figyelmet. Tisztelt Országgyűlés! Jelen törvényjavaslat célja egyrészről az Európai Közösségek és azok tagállamai, másrészről pedig a Szerb Köztársaság közötti stabilizációs és társulási megállapodáshoz a Horvát Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának figyelembevétele céljából készült jegyzőkönyv kihirdetése. A jegyzőkönyvet a horvát csatlakozásra tekintettel 2014. június 25-én írták alá Brüsszelben, és az Európai Unió, valamint a tagállamok nevében az Európai Unió Tanácsa hagyta jóvá, így belső jogi eljárás csak a kihirdetéshez szükséges. Szerbia már 2015. november 10-én megerősítette, a Tanács pedig 2017. január 31-én értesítette Szerbiát a jóváhagyásáról. A jegyzőkönyv így 2017. február 1-jén nemzetközi jogilag hatályba lépett.
A Szerbiával kötött társulási megállapodás célja az ország európai integrációjának elősegítése. Ennek keretében az Európai Unió támogatja Szerbia erőfeszítéseit a jogállamiság és a demokrácia megszilárdítására, hozzájárulva a balkáni régió politikai, gazdasági és intézményi stabilizációjához. Szerbia számára fontos, hogy infrastrukturális és gazdasági kapcsolatait Közép-Európával, illetve integrációját az Európai Unióval alapvetően Magyarországon keresztül fejlessze, ezért, tisztelt Országgyűlés, arra kérjük önöket, hogy támogassák ezt a javaslatot.
Szerbia a magyar szomszédság-, nemzet- és biztonságpolitika, valamint külgazdasági törekvések homlokterében áll. A magyar kormány támogatásának és a szerb fél nyitottságának köszönhetően alakulhatott ki és működhet a Vajdaságban a Kárpát-medencében egyedülálló módon a magyar perszonális autonómia. Működtető intézménye a Magyar Nemzeti Tanács, amely számos programján keresztül - úgymint az oktatás, a kultúra, a hivatalos nyelvhasználat vagy tájékoztatás - biztosítja a magyar nemzeti közösség szülőföldön való megmaradásának segítését és annak előfeltételeit.
A nemzeti tanácsokról szóló szerb törvény megteremti a lehetőséget a kisebbség tagjai által közvetlenül megválasztott nemzeti tanácsok felállításához, amely a kisebbségi közösség kulturális, oktatási, tájékoztatási és nyelvhasználati ügyeiben bír hatáskörökkel.
Magyarország Kormánya 2011 óta folyamatosan támogatja a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű programjait a magyar közösség szülőföldön való boldogulásának elősegítése érdekében évi mintegy 600 millió forint összegben, a Magyar-Szerb Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság ülései pedig Magyarország és a Szerb Köztársaság közötti kapcsolattartás fontos fórumaivá váltak az elmúlt években.
Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Képviselő Asszony! Szerbiával 2014. január 21-én kezdődtek meg a hivatalos EU-csatlakozási tárgyalások. Mostanra nyolc fejezet került megvitatásra, kettő pedig ideiglenesen lezárásra is kerülhetett. Magyarország aktívan támogatja Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásait.
A vajdasági magyar szervezetekkel összhangban a kormány üdvözli, hogy Szerbia megfelelően teljesítette az igazságszolgáltatás és az alapjogok fejezet megnyitásához támasztott feltételeket, köztük a nemzeti kisebbségi akcióterv kidolgozását. A nemzeti kisebbségi akcióterv végleges változatát a szerb kormány 2016. március 3-án fogadta el. A dokumentum meghatározza a következő évek nemzeti kisebbségi jogbiztonságra vonatkozó feladatait. A dokumentumba számos olyan rendkívül fontos kérdés, mint a nemzeti tanácsról szóló törvény módosítása, a nemzeti kisebbségek részarányos foglalkoztatása a közszférában, a hivatalos kisebbségi nyelvhasználat, a vajdasági költségvetés támogatása és hatásköri törvényének megalkotása is bekerült, valamint a nemzeti kisebbségi szervezetek bevonása megtörtént már magába az előkészítő munkába is.
A magyar-szerb kétoldalú támogatás konkrét formájaként 2015-től tartós időre kiküldött nemzeti szakértővel is segítjük Szerbia csatlakozási tárgyalásait az Európai Közösséghez. A kulcsfontosságú igazságszolgáltatási reform pedig a két ország igazságügyi minisztériumai között 2015-ben aláírt megállapodás keretei között zajló magyar-szerb együttműködést is támogatja.
A nemzeti kisebbségek jogbiztonsága kapcsán magyar javaslatra elfogadott akcióterv keretei között folyik a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságjogainak védelméről szóló törvény módosítása, és létrejött a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását célzó munkacsoport. Halad továbbá az általános iskolai nemzeti kisebbségi tankönyvek publikációja. Magyar részről megkülönböztetett figyelemmel követjük az akcióterv feladatainak időarányos teljesítését, és folyamatosan egyeztetünk a helyi magyar és szerb kormányzati partnerekkel. Kiemelt jelentőségű és a térségben példaértékű a magyar-szerb történelmi megbékélési folyamat, amelynek részeként létrejött a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság is.
Tisztelt Ház! Az elmondottakra tekintettel kérjük a javaslat támogatását. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem