DR. SZÉL BERNADETT

Teljes szövegű keresés

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Tisztelt Miniszter Úr! Ha a jövő évi költségvetés valóban a munkából élők költségvetése volna, akkor a kormány nem halasztotta volna el újabb egy évvel a közszolgálati dolgozók béremelését. Lázár János nyilván végleg elveszítette a szavahihetőségét a kormánytisztviselők szemében, de akkor lássuk, hogy mit mond más miniszter ebben a kérdésben.
Az állami tisztviselőkről szóló törvény alapján több ütemben emelkedtek volna a bérek: emlékeztetek mindenkit arra, hogy 2016 júliusában a járási hivatalok szintjén, 2017 januárjától pedig a megyei szinten dolgozóknál és a harmadik ütemben, 2018 elejétől pedig a központi államigazgatásban dolgozók esetén. Ezt egyetlen tollvonással eltolták 2019. január 1-jére. Ez azt jelenti, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény hatálya alá tartozó kormánytisztviselők számára a kormány 2018-ra gyakorlatilag nem tervez új életpályamodellt, illetve béremelést. Ők jövőre tizedik éve nem kapnak béremelést, ami főleg a középfokú végzettséggel rendelkező dolgozók számára tarthatatlan helyzetet idéz elő. Az ő bérük gyakorlatilag évek óta a bérminimum szintjén van, ami hosszú éveken keresztül a dolgozói szegénység állapotát jelentette a számukra.
A béremelés elhalasztása már csak azért is felháborító, mert egy nemrég megjelent kormányhatározat szerint a felpörgetett uniós kifizetésekért extrabónuszt kapnak egyes minisztériumi dolgozók: 36 havi fizetést vihetnek haza, mások 24 havi bért. Eközben azok, akik nem vesznek részt az uniós pénzek kiszórásában (Dr. Rétvári Bence: Rosszat olvas fel. Összekeveri. Másikat olvas fel.), újabb egy évet várhatnak béremelésre.
Miközben a kormány munkából élőkről beszél, nem hajtja végre a törvényben biztosított életpályát és béremelést a közigazgatás minden szintjén. Ez is csak azt mutatja, hogy a kormány, sőt személyesen Lázár János gyakorlatilag semmibe veszi a kormánytisztviselők munkáját. Elvette tőlük - szeretném emlékeztetni önöket - a munkaszüneti napot is, most pedig még egyet rúg rajtuk.
A kérdésem nagyon rövid és lényegre törő: megadják-e jövőre a központi államigazgatásban dolgozóknak az életpálya szerint járó béremelést vagy sem? Köszönettel várom a válaszukat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem