GŐGÖS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Egy évvel ezelőtt derült ki, akkor jelentették be, hogy az MVH megszűnik, és helyét részben a Kincstár, részben a kormányhivatalok veszik át. Akkor jeleztük, hogy ez egy felelőtlen gazdaellenes intézkedés, mert tovább rontja az egyébként is folyamatosan késésben lévő hivatali munkát.
Az Európai Unió évek óta jelzi, hogy a kifizető ügynökség létszámnövelésre szorul, ezzel szemben az év végén még elbocsátások is történtek. Írásbeli kér-dé-semre azt a választ kaptam, hogy minőségi cseréket hajtottak végre. Igaz, arra nem válaszoltak, hogy milyen minőségi csere az, ha egy három-diplomás agrárszakembert óvodatitkárra cserélnek.
Miniszter Úr! Annak ellenére, hogy önök folyamatosan sikerjelentéseket tesznek közzé a támogatások kifizetésével kapcsolatban, közben a gazdák folyamatosan panasszal teli leveleket küldenek nekünk, amelyekben a kifizetések elmaradását rek-la-mál-ják. Nem tudom, miniszter úr, önhöz eljutnak-e ezek a reklamációk, de ugye, tisztában van vele, hogy ebben az időszakban a pénzhiány mennyire hátráltatja a tavaszi munkák elvégzését és milyen óriási gondot okoz, főleg akkor, ha korábban ezzel ilyen problémák nem voltak.
Az önök illetékes államtitkára is elismerte, hogy egyes jogcímeknél elmaradások vannak, de az főleg elfogadhatatlan, hogy júniusra még 20 milliárd feletti kifizetést prognosztizált. Júniusban általában, miniszter úr, néhány tucat vagy néhány száz kifizetetlen termelővel szoktunk találkozni. Különösen súlyos a helyzet a tejtermelőknél, akik egy nagyon nehéz időszak után joggal várták volna a gyors segítséget.
Miniszter Úr! Ez a helyzet törvénytelen állapotot eredményez az éves mérlegek készítésénél is, amire még eddig soha nem volt példa, hiszen itt valótlan adatokat fognak a termelők beállítani, mert nem tudják, hogy ha kapnak is támogatást, mennyit. Nem jobb a helyzet az egyéb pályázatos eljárásoknál sem. Önök elvileg minden pályázati felhívást megjelenítettek, de a már egy éve benyújtottakból sem bíráltak el szinte semmit. Arról is kommunikálnak, hogy előleget lehet felvenni, de mondom önnek is, hogy aki 110 százalékos bankgaranciát tud benyújtani, annak hitelt is adnak, annak nem kell állami kezességvállalás.
A Magosz 2005-ben már februárban tüntetett a kifizetések elmaradása miatt, és az állam által okozott kár megtérítését követelte. Nem tudom, hogy most ezek a vezetők önökkel tárgyaltak-e, de ennek nyilvánosan nem látjuk semmi nyomát. A kamara is csak a saját pénzbehajtásával foglalkozik, ahelyett, hogy a tagjainak az érdekeit képviselné. Az is elkeserítő, hogy a hírek szerint az egységes támogatási kérelembe olyan igényléseket kell a gazdáknak beírni, amit még el sem bíráltak. Normális dolog ez, miniszter úr?
Kérdezem tehát, miniszter úr: mikor ismerik be, hogy hibáztak, amikor megszüntették az MVH-t? Meddig vezetik még félre a közvéleményt? Meddig nézik még baleknak a gazdákat? Mikor folyósítják az elmaradt támogatásokat? Várom a válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem