DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP-kormányzat az elmúlt hét évben talán Európában is párját ritkító módon bővítette és szélesítette ki a családtámogatások körét. Amikor átvettük a kormányzást 2010-ben, akkor 966 milliárd forintot fordított a magyar állam a magyar családok támogatására, ez most 1741 milliárd forint, azaz 80 százalékkal több, mint 2010-ben. Nem hiszem, hogy találunk másik olyan európai országot, ahol ilyen nagy mértékű, 80 százalékos volt a családtámogatások emelése.
Ebbe beleszámítanak a pénzbeni családtámogatások, az adókedvezmény - a legnagyobb mértékű ez, hiszen 2011 óta, a családi típusú adózás bevezetése óta 1558 milliárd forintot hagytunk ott a családoknál, amit a gyermekekre, a gyermekek taníttatására, ellátására tudtak fordítani -, de emellett vannak családokat érintő szolgáltatások, amelyek benne vannak a 80 százalékos bővülésben: a bölcsődei, az óvodai, a védőnői ellátás többletforrásai, az otthonteremtési támogatás vagy akár a „Nők 40”, a nők kedvezményes nyugdíjazása, amivel ők már az unokáikkal tudnak foglalkozni.
(15.40)
Az egyik legkiemelkedőbb a CSOK, a családok otthonteremtési kedvezménye, amelyet bár a költségvetési törvényben nem támogatott a Jobbik, de 2017-ben 211 milliárd forintos támogatást jelent, de a korábbi gyed extrát is nagyon sokan vették igénybe; a CSOK-ot összességében 41 ezer család, 101 milliárd forint értékben.
A családi pótlék is egy havi rendszeres támogatás, amelyet a családok kapnak azért, hogy ezzel is segítsük a gyermekek felnevelését. A családi típusú adórendszer figyelembe veszi a felsőoktatásban nappali képzésben tanulmányokat folytató fiatalt. Ha éppen van egy öccse vagy egy húga, bár ő már felsőoktatásban tanul, de ettől függetlenül az a család, ahol két gyerek van, egy felsőoktatásban tanuló és egy köznevelésben tanuló, kétgyerekes családnak számít a kisebb gyerek után igényelhető adókedvezmény szempontjából.
Ha pedig van két iskolás gyerek, egy általános iskolás, egy középiskolás és van egy egyetemista korú, akkor az egyetemista korú is beszámít olyan szempontból, hogy a másik két gyermek után úgy igényelhetik az adókedvezményt, mintha ők a második vagy harmadik gyermek lennének. Tehát a családi típusú adózás a felsőfokú oktatásban részt vevő diák vagy hallgató pluszképletbe való beszámítását is figyelembe veszi, így tehát erre is tekintettel van.
Ugyanakkor a felsőoktatásban elsősorban az ösztöndíjjal, a szociális ösztöndíjjal kívánjuk az oktatásban való részvétel lehetőségét elősegíteni, ezért 2010 óta emeltük a költségvetési törvényben is a különböző, a hallgatók részére nyújtható juttatásokra rendelkezésre álló keretet. Egyrészt ez most már jóval nagyobb mértékben biztosítható a diákok lakhatására, mint korábban; szociális szempontból is biztosítható, főleg azoknak, akik nyilván nehezebb anyagi körülményekkel érkeznek, és emellett vannak a tanulmányi ösztöndíjak, amelyek a tanulmányi eredménytől függően vehetők igénybe.
Az is fontos az ön írásban leadott kérdésével kapcsolatban, hogy 2018 elejétől ingyenes lesz a fiatalok számára a nyelvvizsgaletételi lehetőség; az Új Nemzedék Központtól utófinanszírozással kaphatják ezt meg. A Diákhitel1 és a Diákhitel2 egyaránt népszerű forma, hiszen a Diákhitel1-et 350 ezren, a Diákhitel2-t pedig 25 ezren vették igénybe.
Az pedig, amit ön adottságként mondott, hogy Magyarországon diplomával elhelyezkedni könnyű, ez nem minden európai uniós országban van így, és nem véletlen, hogy ez így történik, hiszen a magyar kormányzat a fiatalok elhelyezkedési támogatására az elmúlt időszakban 28 milliárd forintot fordított. A 30 év alattiak körében azért alacsony a munkanélküliség, hiszen 167 191 magyar fiatal után vettek igénybe a munkáltatók a munkahelyvédelmi akciótervben támogatást, amely, ahogy mondtam, 28 milliárd forint. Ezért a diplomás-munkanélküliség szinte teljes mértékben eltűnt, és a fiatalok munkanélkülisége (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) amúgy is messze-messze töredéke az európai uniós átlagnak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem