LÁSZLÓ TAMÁS

Teljes szövegű keresés

LÁSZLÓ TAMÁS
LÁSZLÓ TAMÁS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! 2010 óta a polgári kormány azon dolgozik, hogy az államadósságot egy tolerálható és a maastrichti kritériumoknak is megfelelő szintre csökkentse. Ha az államadósság kerül szóba, sokszor sok mindenről beszélünk, de néha elfeledkezünk a legfontosabbról, vagyis arról, hogy a ma felvett hitelt a jövő generációjának kell majd visszafizetni. Ennek értelmében a múltban felvett hitelt pedig most kell hogy visszafizessük.
Csak két összehasonlító adatot hadd ismertessek: még 2002-ben az első Orbán-kormány idején, a Medgyessy-kormánynak történő átadáskor az egy főre jutó adósság 1 millió forint volt, addig 2010-re ez már 2 millió forintra nőtt. A GDP-hez mért államadósság 55,9 százalékról 2010 első negyedévére 85,9 százalékra ugrott. Érdemes megnézni azt is, hogy a 2006-tól kezdődő időszakban hogyan alakult az államadósság devizakitettsége. Míg a Gyurcsány-kormány első évében március 31-én ez még csupán 2802 milliárd forintnak megfelelő összeget tett ki, addig 2010 márciusában már több mint 9900 milliárd forintnak megfelelő összegről beszélünk. A szocialista kormányok gyenge teljesítményét csak tetézi, hogy mindezt egy világgazdasági konjunkturális időszakban sikerült elérniük. Nehéz arra szavakat találni, hogy azok, akik elzálogosították a jövőt, veszik a bátorságot maguknak és tanácsokat adnak, kritizálnak.
Ezzel szemben mindenféleképpen siker, hogy a jelenlegi kabinetnek ezzel az örökséggel a háta mögött sikerült csökkenteni az államadósságot, nem jutottunk a görögök sorsára, és nem kellett olyan lakossági megszorító intézkedéseket hozni, amit a szocialista kormányok idején megszokhattunk. A baloldal elhibázott gazdaságpolitikája ellenére a 2010-es kormányváltásnak és hét év kitartó, kemény munkájának eredményeképpen vissza tudtuk fizetni az IMF-hitelt, amellyel lezártunk egy időszakot a magyar gazdaságtörténetben. Ma már minden hitelminősítő, az Európai Bizottság, az IMF és a Valutaalap is elismeri hazánk GDP-arányos költségvetésideficit- és államadósságmutatóinak alakulását, az adóigazgatás reformja által elért eredményeket, a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés mértékének jelentős javulását, továbbá a béreket terhelő járulékok csökkentését is.
A legújabb fejlemény pedig az, hogy az államadósságon belül 30 százalék alá csökkent a deviza részaránya. 2011-ben ez az arány még 52 százalék volt. Az ÁKK finanszírozási terve szerint 2017-ben 1,2 milliárd euró devizakötvény-kibocsátás várható a 2,4 milliárd eurónyi lejárathoz képest, ami tovább csökkenti majd a devizaarányt. Régiós összehasonlításban is jónak számít ez az eredmény, Bulgáriában és Horvátországban a legmagasabb a devizaadósság aránya közel 80 százalékkal, Romániában 54 százalék, Lengyelországban 35 százalék, Magyarország pedig a középmezőnyben helyezkedik el.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Meglátásom szerint a fenti történeti áttekintése az államadósságnak jól mutatja azt a gazdaságpolitikát, amit a kormány következetesen képvisel immáron hét éve: szigorú fiskális politika megszorítások nélkül, csökkenő államadósság, növekvő foglalkoztatottság. Úgy vélem, hogy az ország jó irányba halad, külföldön is elismerik az ország teljesítményét. Hozzáteszem, hogy a tőkepiacok már sokkal régebb óta értékelik Magyarország teljesítményét, hiszen rendkívüli kamatok mellett veszik meg a magyar állampapírokat.
Mivel a 2018. évi költségvetésben megvannak azok a garanciák, amik a fenti kedvező folyamatok továbbvitelét segítik, kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az indítványt. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem