DÖMÖTÖR CSABA,

Teljes szövegű keresés

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban sok dolog történik ezekben a napokban, amelyek alapjaiban érintik egyrészt Magyarország mozgásterét, másrészt pedig a nemzeti konzultációban foglalt kérdéseket.
Például múlt szerdán tartották az első tárgyalást az úgynevezett kvótaperben, az volt úgymond az első fordulója egy elhúzódó politikai küzdelemnek. Ez a per azért kulcsfontosságú, mert tudjuk, hogy az Európai Bizottság első körben 1300 bevándorlót akar Magyarországra telepíteni, hogy aztán majd életbe léptessen egy felső létszámküszöb nélküli eljárást. A tét tehát az, hogy a jövőben is mi dönthetünk-e majd arról, hogy kivel élünk együtt. A kvótaperben még idén döntés születhet, de a kormány nevében elmondhatom, hogy a kabinet minden eszközzel fellép majd az ellen, hogy a betelepítési programokat elindítsák.
(9.40)
Ez sajnos egyébként nem áll az ellenzékre, mivel pár hete megszavaztak egy olyan állásfoglalást az Európai Parlamentben, amely egyrészt támogatja a betelepítéseket, másrészt megkönnyítené a családegyesítéseket, és még a jogi határzárat is hatályon kívül helyezné. A Magyar Szocialista Párt képviselői és más baloldali EP-képviselők ezt megszavazták. Jó lenne, ha a baloldal végre nyilatkozna arról, hogy miért szavazták meg a kvótákat erősítő állásfoglalást. Én, csupán én magam negyedjére kérdezem ezt az Országgyűlésben, és azt gondolom, nagyon nem oké, hogy a Magyar Szocialista Párt elvitatja a konzultáció létjogosultságát, aztán Brüsszelben meg megtámogatja a kvótákat.
Mindeközben a kormány írásban is reagált az Európai Bizottság konzultációval kapcsolatos állásfoglalására. Erre azért volt szükség, mert a Bizottság korábban közzétett egy állásfoglalást, amely erősen félrevezető és alapvető tényeket hallgat el. Például az Európai Bizottság erősen hallgat arról, hogy az 1300 fő betelepítése mellett egy felső létszámküszöb nélküli betelepítési programot is elindítana, ha csak rajta múlna. Hallgat arról, hogy az energiapiaci liberalizáció az Európai Unió egészében 20 százalékos áramár-emelkedést hozott, és 25 százalékos gázáremelkedést. Vagy például azt is elhallgatja, hogy csak 2015-ben háromszor avatkoztak be a magyar adózással kapcsolatos döntésekbe.
Tisztelt Ház! Ezen a héten valóban az Európai Parlament lesz a Brüsszel és a magyar kormány közötti viták legfőbb színtere, és a baloldali frakciók kezdeményezésére újra felpörög a szokásos ideológiai boszorkányüldözés. Lesz itt aztán minden, ami egy boszorkányüldözéshez kell: lesznek kemény szavak, minősítések, durva jelzők és sok-sok valótlan állítás. Én annyiban vitatkoznék a képviselő úrral, hogy azért ezeknek a dolgoknak van súlya az Európai Parlamentben, mégpedig azért, mert egy közös céljuk van, az, hogy Magyarországot stratégiai kulcsfontosságú területeken meghátrálásra kényszerítsék, így például a bevándorlás ügyében. A kormány, mint minden alkalommal, áll most is a viták elébe, de azt azért elvárja, hogy mindenki adja meg a tiszteletet Magyarországnak, és azt is elvárja, hogy egyetlen uniós intézmény se lépje át a korábban megszabott jogköreit a tagállamok rovására.
Tisztelt Ház! A nemzeti konzultációnak is ez a lényege. Azt szeretnénk, ha egyetlen uniós intézmény se vehetne el jogköröket Magyarországtól, főleg nem a magyarok beleegyezése nélkül, és pláne nem stratégiai területeken. Azt hiszem, jól tudják ezt a magyarok is. Nem véletlen, hogy a tegnapi összesítések szerint a nemzeti konzultáció a múlt héten rekordot döntött. A tegnapi napig 1 millió 390 ezer ember mondta el a véleményét, és most már biztos, hogy így ez lesz az eddigi legsikeresebb nemzeti konzultáció. (Dr. Szél Bernadett közbeszól.)
A kormány nevében szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik már részt vettek a konzultációban, és azoknak is, akik a jövőben mondják majd el a véleményüket. Ez a kiállás azért fontos, mert ha a Magyarország jogköreit érintő kérdésekben most nem vagyunk résen, akkor később már nagyon-nagyon nehéz lesz korrigálni. Sajnáljuk egyébként, hogy ebben a küzdelemben az ellenzéki pártokra egyáltalán nem számíthatunk. Úgy látjuk, hogy a belső hatalmi harcok és a kormány „csak azért is” alapú támadása most is fontosabb, mint az, hogy kiálljanak Magyarországért. Ezt azért nehéz megszokni, de a kormány a maga részéről ettől még tenni fogja a dolgát. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem