SZELÉNYI ZSUZSANNA,

Teljes szövegű keresés

SZELÉNYI ZSUZSANNA,
SZELÉNYI ZSUZSANNA, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársak! Azt vizsgáltuk ennek a költségvetési vitának a keretei között az elmúlt hetekben, hogy képes-e előrevetíteni Magyarország 2018-as költségvetése egy olyan perspektívát, ami miatt a fiatalok, a jövő munkavállalói és erőforrásai itt, ebben az országban akarnak élni, családot alapítani, nem pedig külföldön. Ez az egyik legfontosabb keret, ami meghatározza azt, hogy vajon jó ez a költségvetés vagy nem. Tapasztalataink és a vita szerint arra a következtetésre jutottunk, hogy nem, ez a költségvetés nem képes ezeket a jövőbeli perspektívákat felvázolni Magyarország lakói számára.
Alapvetően arról szól, azt közvetíti, hogy a kormány hatalmon van, és mindenki bízzon automatikusan abban, hogy majd az életüket megoldja. Egy mélyen paternalista elképzelés az, amit megvalósít ez a költségvetés. Röviden azt is lehet mondani, hogy kenyeret, cirkuszt ajánl a költségvetés annak reményében, hogy jövőre majd megkapja a választók szavazatait.
A választási évre készült ez a költségvetés. Egy olyan gazdasági növekedés reményét vázolta fel, amelyet még a Költségvetési Tanács sem tartott megalapozottnak. Alapvetően nem a magyar gazdaság jobb termelékenységére alapoz, hanem az Európai Uniótól egy megfeszített, erőteljes pénzlehívásra tervezi azt a növekedést, amelyet előrevetít. Meglátásunk szerint ez egy erőltetett menet, egy szocialista típusú beruházásdömping, és erre alapozza Magyarország növekedését a kormány.
(14.20)
Ez azonban nem lehet jól működő, hiszen nem lehet megfelelően, körültekintően tervezni, amikor valami ilyen tempóban és menetben zajlik. Valójában nincsenek Magyarországon igazán érdemi szabad befektetések. Nemcsak külföldiek nem fektetnek be Magyarországon, hanem azok a magyar nagyvállalkozók, oligarchák sem, akiket a kormány folyamatosan likvid pénzzel töm tele.
Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának ez a lényege. Nincsen igazán hazai alapú növekedés, nincs folyamatosan javuló termelékenység, nincs hozzáadott érték az exporttevékenységhez, csak alapvető alacsony szintű beszolgáltatói szinten. Ez nem valódi hozzáadott érték. Ilyen befektetéseket, hosszú távú terveket ez a költségvetés nem tükröz. Nincsenek piaci befektetések, csak az uniós pénz.
Ezzel szemben a kormány nagyon bőkezűen ajánl magának, gyorsan minden pénzt elkölt, rossz tervezéssel, nagy korrupciós kockázattal, hatalmas pazarlással és masszív járadékvadászattal. Az iskolarendszer, az egészségügy, a szociális rendszer lezüllése zajlik, mert az egyéb fejlesztésekhez képest ezekben a szektorokban, amelyek alapvetően a jövő beruházását szolgálnák, a kormány messze nem költ annyi pénzt, mint amennyi szükséges lenne. Magyarországon nincs hitelezés, a tulajdonjog nem stabil, ez egy nem ösztönző és motiváló rendszer a vállalkozóknak. Amit ma a kormány elkölt, abból nem származik megbízhatóan és megnyugtatóan jövőbeni befektetés. Ez a legnagyobb probléma ezzel a költségvetéssel. Tulajdonképpen megesszük előre Magyarország jövőbeni kenyerét, búzát nem ültetünk, pékeket nem képzünk.
Az is látszik, hogy milyen hatalmas összegeket szán a kormány nagyberuházásokra. Hogy ez mennyire igaz: a Paksi Erőműre 106 milliárd forint, csak a Puskás Stadionra 64 milliárd, modern városokra 150 milliárd, Budapest-Belgrád soha meg nem térülő vasútvonalára 4 milliárd, tömeges bevándorlás kezelésére 75 milliárd - kétszer nagyobb összeg ez, mint amit a mentőszolgálat kap -, Liget-projektre, Várra 30 milliárd, Rogán kampányminisztériumára 20 milliárd. Csak összevethetjük ezt azzal, hogy egyébként a jövő évi választási kampányra 6 milliárd forintot szán összvissz az egész ország számára a kormány.
Nem, nem a biztonság és megnyugtatás költségvetése ez, hanem a lopásé és egy tradicionális országé, amelyben nincs semmi inspiráció és semmi ösztönzés. Mi, az Együtt olyan módosító javaslatokat adtunk be, amelyek alapvetően azt az általános célt szolgálták, hogy a kormány ne tudja nagyberuházások formájában ellopni az emberek pénzét, hanem a jövőbe fektesse, Magyarország gazdasági versenyképessége nőjön, végső soron a fiatalok, a jövő indikátorai, jelzőrendszere ne akarjanak elmenni Magyarországról.
600 milliárd forint átcsoportosítását javasoltuk. A javaslataink egyikét sem támogatta a kormány. Arra céloztuk a javaslatainkat, hogy a kormány növelje az iskolai támogatásokat, a gyerekek ne essenek ki az iskolából, 18 éves koráig mindenki tanuljon, és mindenki azt kapja, amire neki személyesen szüksége van. Arra szolgált a javaslataink egy része, hogy növeljük a diplomások számát, hiszen ma azok találnak biztosan munkát a világban, akiknek van diplomája, és akik gyorsan tudnak új szakmákat megtanulni. Arra céloztunk a javaslatainkkal, hogy a nők és férfiak lehetőségei azonosak legyenek Magyarországon. Meggyőződésünk, hogy az egy perspektivikus ország, ahol az otthonban, a munkahelyen és az országban is a nők és férfiak egyenlő lehetőségekkel és esélyekkel rendelkeznek. A jövő is erre utal; a technológiában, a tudományban a nőknek is részt kell venni. Ez Magyarország GDP-jét tíz éven belül 2-3 százalékkal tudja emelni. Ezek olyan megfontolások, amelyekről ennek a kormánynak semmiféle fogalma nincs.
Emellett javasoltunk egy igazságosabb nyugdíjrendszert, szociális ellátást, a családi pótlék növelését és a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők nyugdíjának növelését annak érdekében, hogy ne legyen nyugdíjasszegénység Magyarországon.
Önök a javaslatainkat mind lesöpörték az asztalról. Sajnálatos, hogy Magyarországon azt a szemléletmódot, amely alapvetően hosszú távon építkezik, nem tudja a kormány megvalósítani, és emiatt ennek hosszú távú következményeivel még sokat fogunk találkozni a jövőben.
Az Együtt szerint a költségvetés célja nem az, hogy kenyeret és cirkuszt osszon. Nem arra hajtunk, hogy kimaxoljuk a jelent, és az utánunk következő nemzedékeknek semmi se maradjon. Olyan országot akarunk, ahol felvértezzük a fiataljainkat tudással és képességekkel, szellemi és anyagi forrásokkal, hogy Magyarország ne egy harmadrangú beszolgáltató, hanem egy fejlesztő, inspiráló és motiváló környezet legyen minden fiatal számára. Egy ilyen fiatalság tud majd egy növekvő idős generációt eltartani.
Arra készülünk, arra készülnénk, hogy tartalékokat képezzünk, és egyre többen gondolják azt, hogy itt, ebben az országban érdemes élni. Ez a költségvetés, a 2018. évi kormányzati költségvetés nem tudja ezt a jövőt biztosítani Magyarország számára. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem