DÖMÖTÖR CSABA,

Teljes szövegű keresés

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Az a tény, hogy a baloldal megint napirendre vette Magyarország kérdését az Európai Parlamentben, az azt bizonyítja, hogy az előttünk álló hónapokban kemény vitákra kell számítanunk nemcsak Brüsszellel egyébként, hanem a magyar baloldallal is. Az a téma, amelyről ön beszélt, például a bevándorlás kapcsán az egyike lesz a vitás témáknak. Még egy ok ez arra, hogy a kormány kikérje az állampolgárok véleményét is ezekben az ügyekben, ezért döntött arról, hogy nemzeti konzultációt fog kezdeményezni.
(11.50)
A nemzeti konzultációban öt kérdéskör mindenképpen szerepelni fog. Az első kérdéskör az energiapolitikát érinti. Ez a kérdéskör azért aktuális, mert van egy brüsszeli javaslat - energiaunió a címe -, és ennek alapján az Európai Unió kivenné a tagállamok kezéből az ármeghatározás kérdését. Márpedig ez a lépés azt jelentené, hogy ellehetetlenülne a rezsicsökkentés. Úgyhogy itt kormányzati döntésekre van szükség, ezért is került be ez a kérdés a konzultációs kérdéssorba.
A migrációs válság kezelése a másik kérdéskör. Ugye, jól emlékszünk arra, hogy csak 2015-ben másfél millióan érkeztek Európába. Nagyon sok illegális bevándorló kijátssza az elégtelen uniós szabályozásokat, és úgy mozognak szabadon az Európai Unió területén, hogy egyébként még nem született meg a döntés a beadott menekültügyi kérelmükről. Számos terrorista merénylő ezt a hiányos szabályozást használta ki akkor, amikor véres merényletet követett el. A kormány éppen ezért a fizikai határzár megerősítése mellett a jogi határzárat is szeretné megerősíteni, ezért nyújtott be ennek megfelelő törvényjavaslatot, amelynek a parlamenti vitája már meg is kezdődött. Egyébként nagyon beszédes az, hogy ezt a törvényjavaslatot nemzetközi, külföldről pénzelt szervezetek máris erősen támadják.
Harmadsorban - ez az átláthatóság kérdését illeti - azzal a problémával állunk szemben, hogy számos olyan politikai aktivistacsoportot támogatnak külföldről jelentős összegekkel, amelyek aztán ezt befolyásszerzési kísérletre használják. Nem nagyon tudjuk, nem nagyon átlátható, hogy pontosan mekkora összegekről van szó, de jelentős összegekről. Éppen ezért a kormány most vizsgálja annak lehetőségét, hogy hogyan lehetne nagyobb átláthatóságot biztosítani ezen a téren. Van egy jól működő amerikai példa. Szeretném önnek is elmondani, hogy az Egyesült Államokban 1938-tól kezdve hatályban van egy törvény, amely alapján az úgynevezett külföldi ügynököknek regisztrálniuk kell magukat, és félévente beszámolót kell készíteniük az ottani igazságügyi minisztérium számára.
Negyed- és ötödsorban nemzeti hatáskörben kell tartani az adópolitikát és a munkahelyteremtést célzó eszközöket. Mindannyian jól emlékezhetünk arra, hogy amikor a kormány például arról döntött, hogy drasztikusan csökkenti a társasági adót, akkor milyen nemzetközi bírálatokat kapott. Azt gondolom, jó lenne, ha az ellenzék is állást foglalna ezekben a kérdésekben, mert mindegyik érinti a szuverenitás kérdését. Ezek a célok mind - egytől-egyig - a nemzeti önrendelkezés fenntartásáról és megerősítéséről szólnak. Nem szeretnénk, ha Brüsszel, csakúgy, mint a bevándorlás, a kvóták ügyében tette, lopakodó jogalkotással írná felül a tagállamok jogköreit.
Erről szól az új nemzeti politika. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem