DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Akik önhibájukon kívül kerültek ilyen helyzetbe, azok azért gyakran az önök hibájából kerültek ebbe a helyzetbe, képviselő úr (Közbeszólások az MSZP soraiból: Jaj! Jaj! Jaj! Már megint!), hiszen ne felejtsük el, hogy a devizahitelezés kapcsán milyen nyilatkozatok hangzottak el az akkori MSZP-SZDSZ-es kormányzattól, miként építették le 2002 és 2004 között bosszúból az akkori forinthiteleket, a kamattámogatott forinthitelek rendszerét, miközben Medgyessy Péter, az önök miniszterelnöke azt mondta, hogy az egy jó dolog, azt meg kell tartani, ki kell bővíteni. Ez a kibővítés abból állt, hogy két év alatt leépítették, és nyilván ha most hatalomra kerülnének, most sem tennének mást az otthonteremtési támogatások, a CSOK és az egyéb támogatások rendszerével. Ehelyett az embereket devizahitelezésbe hajszolták, nem tettek semmit az ő megvédésükre, miközben a környező országokban ezeket sikeresen meg tudták állítani.
Mi árfolyamgáttal, kilakoltatási moratóriummal és más lehetőségekkel, például a családi csődvédelemmel is igyekeztünk segíteni az így bajba került családoknak. Ha a Nemzeti Eszközkezelőt kiemelhetem ezek közül, tisztelt képviselő úr, akkor azt mondhatjuk, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 2017. január 31-ig - tehát az elmúlt hónapig - összesen 39 758 ingatlanfelajánlást fogadott be. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 158 ezer embernek a lakhatását biztosította a Nemzeti Eszközkezelő. Ön is tudja, hogy a végrehajtási eljárások - miután a felajánlást befogadták - szünetelnek, tehát ezeknek az embereknek a lakhatása biztosítva van. A Nemzeti Eszközkezelő ingatlanállománya most már eléri a 28 210 ingatlant, és 2017 végéig további 10 ezer ingatlan megvásárlására van anyagi fedezete, ez összesen 35 ezer ingatlant jelent.
100 milliárd forintnyi költségvetési támogatásból a Nemzeti Eszközkezelő 250 milliárd forintnyi jelzálogtartozást vált ki. Ez azt jelenti, hogy 1 forint költségvetési pénzből 2 forint 30 fillérnyi hitelintézeti követelést tudott kiváltani és ezzel is segíteni az otthonuk megőrzésében a nehéz helyzetbe került családokat, és további javaslatokkal is természetesen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a parlament elé fogunk jönni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem