DR. NAGY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársam! Azt kell mondjam, hogy nagyon nem jól fogalmazta meg, főleg a kérdése elején, azokat a problémákat, amelyeket felvet, hiszen pontosan a Földművelésügyi Minisztérium az a minisztérium, amely szinte hétről hétre különböző akciókat hirdet, különböző ösztönző programokat hirdet a kert megművelésére. Ma is tartjuk, és az egyik legfontosabb állításunk az, hogy a kertben megtermett élelmiszernél biztonságosabb nincsen, hiszen a saját ellátásunkra szánjuk, ezért hirdettük meg azokat a támogató programokat, amelyek különböző versenyeken különböző díjak odaítélésével járnak. Természetesen minden ilyen akció azt a célt szolgálja, hogy felhívjuk a figyelmét az embereknek a kert lehetőségére és szépségére.
Aztán azt kell mondjam önnek, hogy egyre érdekesebben alakul az Ángyán József professzor úr által összerakott „elemzés” - idézőjelbe téve - értelmezése, hiszen erős túlzás lenne azt a tényektől teljesen elrugaszkodott, a jogszabályok ismeretére egyáltalán nem alapozó, rágalmazó írást elemzésnek, hovatovább jelentésnek nevezni. Valótlan adatokra épül, hiszen az eljárások nagy része még le sem zárult, tehát nem lehet a végleges vevőket tudni, hiszen számos esetben az elővásárlókkal kötött szerződést az NFA.
A „Földet a gazdáknak!” program földértékesítéseit követően mintegy 200 ezer hektárral csökkent az állami földvagyon, tehát maradt még 1,6 millió hektár állami föld. Ez lenne a nagy privatizáció, hogy a regisztrált magyar földművesek 30 százaléka, közel 30 ezer gazda földtulajdont szerzett a program keretében? Ez lenne a nagy bűn? (Sallai R. Benedek: Fideszes önkormányzati képviselő! Belga család!)
Arra pedig külön és ismételten szeretném felhívni a figyelmét, hogy Magyarországon ma 300 hektárnál több területet egyetlen földműves gazda sem tud szerezni, hiszen ezt a tulajdoni maximumot a földforgalmi törvény rögzíti.
Az utolsó állítására pedig: a mezőgazdasági ágazat foglalkoztatása öt év alatt 30 400 fővel bővült, a növekedés elsősorban az egyéni gazdaságoknak és az öt fő alatti szervezeteknek köszönhető. A gazdaságszám csökkenése ellenére a kifejezetten piacra termelők száma 49 százalékkal, 54 400 fővel emelkedett, arányuk pedig meghaladta az egyharmadot. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Ebből is látszik, kedves képviselőtársam, hogy mindaz, amit felvetett, a valóságtól egészen messze van. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem