DR. APÁTI ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. APÁTI ISTVÁN
DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A 49-es főút forgalma napról napra egyre elviselhetetlenebb állapotokat idéz elő a szatmári térségben, hiszen valamennyi gépjárműtípusból jelentős mennyiség halad át a Csenger-Győrtelek szakaszon, Kocsord teljes területén, illetőleg Mátészalka jelentős részén.
Az első forgalomszámlálásra 2006 nyarán Kocsord község önkormányzata részéről került sor, ekkor huszonnégy óra leforgása alatt 10 324 gépjármű haladt át ezen a háromezres lélekszámú településen. Majd a következő forgalomszámlálás öt év múlva történt meg, 2011-ben, gépjármű-kategóriánként átlagban 20-40 százalékos növekményt láttunk, de volt olyan gépjármű-kategória, például a legnépesebb, a személygépjármű-forgalom, amely 60 százalékkal növekedett öt év leforgása alatt.
A fő probléma abban áll, hogy Kocsord kettős terhelésnek van kitéve, hiszen a csengersimai és a tiszabecsi határátkelőhely felől érkező forgalom egyaránt megterheli ezt a települést. Az előbb felsorolt települések közül Kocsord van a leghátrányosabb helyzetben, ilyen szempontból előnytelen földrajzi fekvéséből adódóan.
Az utak keskenyek, nyomvályúsak, rengeteg életveszélyes és halálos baleset történik, szinte minden negyedévre jut legalább egy halálos kimenetelű baleset a településen. A belterületi ingatlanok elértéktelenednek, hiszen megreped a házak falazata. Ráadásul 2013 januárjában befejeződött az M3-as Őr településig terjedő szakaszának kiépítése, azóta csak növekedett a forgalom, és azóta egyre rosszabbá vált a helyzet.
Csak és kizárólag az M49-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépülése jelenthet megoldást, így tehermentesíthető ez az útszakasz. Korábban arról szóltak az ígéretek, hogy legkésőbb 2017-re az út egy része elkészül, most 2020-ra vagy attól későbbre ígérik. Az a kérdés tehát, tisztelt államtitkár úr, hogy mikor kezdik el végre az útépítést, mikorra tervezik befejezni, és milyen szakaszolással kívánják megépíteni, hiszen az első ütemnek legalább Ököritófülpösig, de leginkább Csengerig kellene megépülnie, ez lenne az üdvözítő. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem