SZABOLCS ATTILA,

Teljes szövegű keresés

SZABOLCS ATTILA,
SZABOLCS ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Kétség sem fér hozzá, hogy a történelem egyik legfontosabb nemzetközi szervezete a Vöröskereszt. Henry Dunant svájci üzletember az 1859-es solferinói csata után tapasztaltak hatására 1863-ban alapította meg a szervezetet Genfben. Azóta ez az egyetlen szervezet, amelyet a nemzetközi humanitárius jog kifejezetten említ és elismer.
(14.30)
Megalapítása óta számtalan háborús és nem háborús konfliktusban, vészhelyzetben teljesített szolgálatot, ezzel pedig emberek millióinak a sorsán segített. Ez a szolgálat egyrészt azért volt lehetséges, mert jó néhány állam, különböző szervezetek és magánemberek is támogatták a Vöröskeresztet, másrészt pedig azért, mert mindig hű maradt az alapelveihez, amelyek az emberiesség, pártatlanság, a semlegesség, függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyetemesség.
Az előttünk lévő javaslat célja a magyar kormány és a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége között a Nemzetközi Szövetség Budapesti Regionális Hivatalának és Globális Szolgáltató Központjának jogállásáról szóló megállapodás kihirdetése. Erre főleg azért van szükség, mivel a Vöröskereszt bővíti budapesti regionális hivatalát és a menedzsmentdivízió alá tartozó részleget Budapestre telepíti. A megállapodás a többi budapesti székhelyű nemzetközi szervezethez hasonlóan rendezi egyfelől a regionális hivatal, másfelől a globális szolgáltató központ működésének jogi kereteit, valamint a szervezet alkalmazásában álló személyek jogállását, kiváltságait, mentességeit.
Emiatt kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem