MESTERHÁZY ATTILA,

Teljes szövegű keresés

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Gyorsan a legelején mondom, hogy mi támogatjuk természetesen ezt az előterjesztést is, de itt most nem kell hogy tegyek kritikai megjegyzéseket is, hiszen civil szervezetről van szó, ahogy államtitkár úr beszélt róla, az egyik legnagyobb humanitárius szervezetről van szó. Fideszes képviselőtársam mondandójában többször szerepelt számos nagyon helyes megjegyzés, ami arról szól, hogy az emberiesség, az önkéntesség, a civil szervezetek munkája mennyire fontos Magyarország számára is és az emberiség számára is. Államtitkár úr is tett arról megjegyzést, hogy ezeknek a szervezeteknek a célkitűzéseit figyelembe véve jár el a magyar kormány, amikor ilyen előterjesztést tesz, és ezeket próbálja segíteni, támogatni, ami nagyon helyes célkitűzés.
De éppen ma jelent meg az Amnesty Internationalnek egy elemzése, amely nem ilyen pozitív képet fest a magyarországi helyzetről, ami az emberi jogokat, a politikai vagy demokratikus jogokat jelenti. Ezen belül természetesen sérültek a humanitárius célkitűzések is egészen biztosan, hiszen ha visszaemlékszünk arra, hogy amikor Magyarországon tartózkodtak menedékkérők, akkor a magyar kormány nem éppen ezeknek a humanitárius elveknek megfelelően kezelte ezeket a menedékkérőket. Emlékezünk azokra a televíziós képsorokra, ahol úgy etették a menekülteket, mintha az állatkertben lettek volna, hogy milyen körülmények között tartották ezeket az embereket, és most is a kormánynak egy világos célkitűzése az, hogy úgy járjon el a menedékkérőkkel szemben, hogy lehetőleg senki ne akarjon még véletlenül sem Magyarország közelébe se jönni. Annak ellenére teszi ezt a kormány egyébként, hogy nem célország Magyarország.
Most nem jobban belemenve ebbe a kérdésbe, de azért mégiscsak, ha már erről az egyezményről beszélgetünk, akkor ide kell hogy tegyük a parlament asztalára, hogy a kormány egy kettős beszédet alkalmaz a külpolitikában: a multilaterializmus területén próbálunk megfelelni, és örülünk egy-egy ilyen előterjesztésnek, utána pedig a kormány a saját működése során ezzel ellentétes módon jár el, legyen szó humanitárius kérdésekről, vagy legyen éppen szó arról, hogy hogyan támogatják és segítik a civil szervezetek munkáját ma Magyarországon.
Egy világos és egyértelmű törekvés bontakozik ki a kormány részéről a civil szervezeteket illetően, hogy aláássák ezen szervezetek hitelességét, különösen azokét értelemszerűen, amelyek bármilyen nemű kritikát mernek megfogalmazni a magyar kormánnyal szemben. Ugyanazt a technikát alkalmazzák, mint amit sokan mások is manapság alkalmaznak a hatalom megtartása szempontjából, hogy ha valaki kritikát mond, akkor nem a kritika tartalmával vitatkoznak, hanem annak a személyével, aki azt mondja, hitelteleníteni próbálják, és ezáltal tulajdonképpen elterelik a figyelmet a valós tartalomról.
Tehát pusztán, miközben még egyszer hadd ismételjem, hogy támogatjuk ezt az előterjesztést, azt is hadd kívánjam, hogy a kormány ne csak a nemzetközi egyezmények meg ilyen-olyan technikai módosítások területén köteleződjék el a humanitárius akciók mellett, a civil szervezetek segítése mellett, hanem a magyar civil szervezetekkel is hasonlóképpen járjon el, és inkább segítse a tevékenységüket, bátorítsa - amiről fideszes képviselőtársam is beszélt - az önkéntességet Magyarországon, bátorítsa arra az állampolgárokat, hogy igenis vegyenek részt ezeknek a civil szervezeteknek a munkájában, és viselje el a kritikát, fontolja meg a kritikát, és ha jogos az a kritika, akkor változtasson a kormány gyakorlatán vagy a jogszabályi környezeten.
Én mindenféleképpen ezt tartanám helyesnek és üdvözítőnek a magyar nemzet sikeres jövője szempontjából.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem