DR. MIKOLA ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A genfi központtal működő Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége - nemzetközi nevén International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies; a továbbiakban IFRC a nemzetközi megjelölése - a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezete. 189 ország elismert Vöröskereszt, Vörös Félhold nemzeti társaságát foglalja magában. A nemzetközi szövetség hozzájárul a nemzeti társaságok fejlesztéséhez, támogatja szakmai programjaikat, megkülönböztetés nélkül nyújt önkéntesek bevonásával segítséget a rászorulóknak természeti és ember által okozott katasztrófák idején.
Az IFRC és a kormány között 1993-ban megkötött székhelyegyezménnyel jött létre Budapesten a szervezet délkelet- és középeurópai térséget lefedő regionális küldöttsége. Kihirdetve a 106/1993. (VII. 20.) kormányrendelettel történt.
A regionális képviselet tevékenysége kezdetben elsősorban a balkáni konfliktusokra irányult, azt követően pedig a segélyezésről és a közvetlen programvégrehajtásról egyre inkább a térség nemzeti társaságai kapacitásainak a megerősítésére helyeződött a hangsúly.
A műveleti menedzsment reformjával összhangban a szervezet 2007-ben öt zónairodát hozott létre világszerte, amelyek közül az európai zónairodát a regionális képviselet bázisára építve Budapestre telepítették. A zónairoda működéséhez és mandátumához a jogi keretet az 1993-as székhelyegyezményhez fűzött első számú kiegészítő jegyzőkönyv - a 98/2008. (IV. 29.) kormányrendelettel lett kihirdetve - biztosítja.
2015-ben az IFRC teljes körű szervezeti felülvizsgálatának első eredményeként valamennyi zónairodáját regionális hivatalokká alakította át. Az IFRC, vagyis a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége célkitűzéseit szem előtt tartva a hatékonyság továbbnövelését egyes tevékenységek kiszervezésével kívánja elérni. Ezzel összhangban, illetve az Európai Regionális Hivatal budapesti jelenlétére építve döntött a szervezet vezetése arról, hogy a menedzsmentdivízió alá tartozó IT-részleget Budapestre telepíti, ahol felkészült, idegen nyelveket beszélő magyar szakembereket is kívánnak foglalkoztatni.
A most kihirdetni kívánt megállapodás a többi Budapesten székelő nemzetközi szervezethez hasonlóan, illetve az IFRC-val, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségével 1993-ban és 2008-ban kötött megállapodásoknak megfelelően rendezi egyfelől a regionális hivatal, másfelől a globális szolgáltató központ működésének jogi kereteit, valamint az IFRC alkalmazásában álló személyek jogállását, kiváltságait és mentességeit.
Kérem a tisztelt Házat, hogy fogadja el a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem