VONA GÁBOR,

Teljes szövegű keresés

VONA GÁBOR,
VONA GÁBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kezdjük először is az olimpiával, én azt gondolom, és mondjuk ki azt, hogy miniszterelnök úr, ezt ön nagyon-nagyon elrontotta. Elrontotta, és hiába próbál mutogatni az olimpiai aláírásgyűjtés kapcsán arra a mozgalomra, amelyik most hirtelen szárba szökkent, ugyanis ez a mozgalom okozat, és az ok ön, miniszterelnök úr. Hiába próbálja a fővárosra áttolni a felelősséget, hiába próbál nyuszi módjára Tarlós István szoknyája mögé bújni, a felelősség, miniszterelnök úr, az öné. És azért mondom én, hogy ön az ok, és öné a felelősség, mert mit is tett maga, miniszterelnök úr? Azt tette, hogy egy olimpiai lázban égő országban néhány hónap alatt elérte, hogy szinte polgárháborús állapotok uralkodtak, emberek verekedtek az aluljáróban egymással. És hogyan érte el ezt ön, miniszterelnök úr? Önzőséggel és kapzsisággal érte el. Azzal az önzőséggel, amivel ön nem az országnak akar dicsőséget az olimpia kapcsán, hanem saját magának és a saját pártjának. Azzal a kapzsisággal, amelyet az emberek megéreztek: önnek az olimpia nem elsősorban az aranyérmek miatt fontos, bár elhiszem önről, hiszen sportrajongó, hogy az aranyérmek miatt is, hanem sokkal inkább fontos volt önöknek és önnek is személy szerint az aranyrudak, a lopott pénz miatt - nem az aranyérmek, hanem az aranyrudak. És ezt az emberek megérezték, miniszterelnök úr.
Úgyhogy, amikor az olimpia kapcsán majd keresik az okokat, akkor megmondom, mi ennek az oka, miniszterelnök úr: Magyarországon az emberek imádják az olimpiát. Magyarország képes is volna megrendezni egy olimpiát, Magyarországon az emberek nem az olimpiára mondtak nemet, hanem ugyanúgy, ahogy a kvótás népszavazás idején, önre mondtak nemet, miniszterelnök úr. Ön ismét, ahogy a kvótás népszavazás esetén is, egy nagy társadalmi egységet szinte lenullázott. Egy nagy társadalmi ügyet szinte tönkretett. A saját akarnokságának a vermébe esett most is, és az embereknek elege lett ebből. Nemet mondtak az emberek erre, és nemet mondanak arra a földesúri mentalitásra is, amit az ön vezetésével az egész országban láthatunk. Döbrögik, kisgömböcök, „csak a Fidesz” szlogen, mindenhol ezt látni, és közben pedig nincs érdemi kormányzás.
Az látszik, miniszterelnök úr, hogy önt kizárólag csak a pénz és a foci érdekli, és úgy tekint Magyarországra ebben a helyzetében, mintha Magyarország az ön személyes tulajdona lenne, tulajdontárgya, és a magyarországi emberek az ön szolgálói. Szeretném az ön figyelmét felhívni, miniszterelnök úr, hogy Magyarország nem az öné, nem az ön tulajdona. Magyarország a magyaroké, a magyar népé, a magyar társadalomé, és legkésőbb 2018-ban az lesz a feladat, és ezt végre is fogjuk hajtani, hogy Magyarországot visszaadjuk az ön tulajdonából a magyar embereknek, akiket megillet. (Taps a Jobbik soraiból.)
És ha már azt a kérdést feszegetjük, hogy kinek is a tulajdona Magyarország, vagy ki gondolja azt magáról, hogy Magyarország tulajdonosa, akkor ugye, itt lóg a levegőben továbbra is Mészáros Lőrincnek a kérdése, amiről nem nagyon hallottunk. Mészáros Lőrinc kapcsán talán én voltam az első, aki feltettem az egyértelmű kérdést itt önnek az Országgyűlésben, hogy kicsoda Mészáros Lőrinc, hogy az ön strómanja-e; hogy ez az ember annak köszönheti-e azt a sok dolgot, amit megnyer Magyarországon, mert annyira tehetséges, annyira szorgalmas és annyira tisztességes, vagy egyszerűen azért, mert ön kijelölte őt a pénztárosának. Miniszterelnök úr, ajánlok önnek egy kísérletet: a Századvég Intézetet, ami önökhöz közel álló közvélemény-kutató cég, szerintem bízza meg azzal a kérdéssel, kérdezzék meg a magyar állampolgárokat: önök elhiszik-e azt, hogy Mészáros Lőrinc nem „pénztáros” Lőrinc? És higgye el, az emberek nem hiszik el. Az emberek meg vannak arról győződve, miniszterelnök úr, hogy Mészáros Lőrinc nem ért a turizmushoz, nem ért az útépítéshez, nem ért azokhoz a pályázatokhoz, amiket megnyer. Mészáros Lőrinc egy dologhoz ért: önnek gyűjti a pénzt.
Ne nézze az embereket ostobának, miniszterelnök úr! Kilóg a lóláb, vagy akár azt is mondhatnám, hogy kilóg a gázcső. (Derültség a Jobbik soraiból.) Az a politika, az a földesúri mentalitás, amiről itt beszéltem, ez elől menekül el több százezer magyar ember Magyarországról. A szocialisták idején külföldi érdekek helytartói uralták ezt az országot, vették el az emberek szabadságát és anyagi biztonságát. Ebből elege lett a magyar embereknek, aztán jöttek önök. És mi történik? Megint elveszik az emberek szabadságát, megint elveszik az emberek anyagi biztonságát, de hazai földesurak. És ön nem beszélt itt a számok nagy bűvöletében az elvándorlásról. Pedig az elvándorlás egyértelmű bizonyítéka az önök kormányzási kudarcának. És nem kalandvágyból mennek el, miniszterelnök úr, ezek az emberek, miniszterelnök úr, ezek az emberek nem kalandvágyból, ahogy ön azt állította, és állítja is. Ezek az emberek menekülnek innen. Ma a kalandvágy: itthon maradni. Miniszterelnök úr, ez az elvándorlási probléma családi tragédiákat okoz, gazdasági és társadalmi problémákat, számtalan ágazatban pedig óriási munkaerőhiány lépett föl. Egyetlenegy épkézláb megoldást lehetne kijelölni, nem hallottunk erről sem a célkitűzések között, egy versenyképes gazdaság és a bérek európai szintre történő felemelése.
Ennek viszont vannak alapfeltételei. Például hadd mondjak csak a teljesség igénye nélkül néhányat! Az egészségügyet meg kéne erősíteni, kellene egy erős oktatás, és nullára kéne redukálni a korrupciót. És mit csinálnak önök? Pontosan az ellenkezőjét: tudatosan szétrombolják az egészségügyet, tudatosan szétrombolják az oktatást, és tudatosan maximumra járatják a korrupciót. Az ön egyik főtanácsadója elmondta egyébként a korrupció kapcsán, hogy amit az ellenzék korrupciónak hív, az lényegében az önök politikájának a lényege. Tehát le is hullt az álarc, le is kopott a smink, elmondta, hogy az önök politikájának a lényege a korrupció.
Nem is lehet persze mást mondani, amikor Mészáros Lőrinc az ön egyik rokonának érdekébe tartozó céget 3,2 milliárd forinttal segít ki; konzerveket vásárol. Vagy nem lehet mást mondani akkor, amikor kiderül, hogy a nemzetközileg is körözött, a terrorizmus támogatása miatt körözött Pharaon úr, aki már, ugye, nem él, de azért mégiscsak önnel szeretett volna találkozni itt az Országgyűlésben; vagy amikor az ISIS bázisától nem is olyan messze irodát nyitnak letelepedési kötvények árulására, és kiderül, hogy a kötvények között számtalan fiktív kötvény létezik, és a kötvénybiznisz profitja offshore-cégekben landol. Miniszterelnök úr, milyen ország ez?!
A Jobbik-kormánynak az első intézkedése az lesz, hogy az elszámoltatást, a valódi elszámoltatást megvalósítja. Nem fog a lopás örökké tartani, miniszterelnök úr, hiába hiszi azt. És a legfontosabb és elsőrangú célunk pedig a versenyképes gazdaságnak a megteremtése és az európai szintű béreknek a biztosítása a magyar embereknek. Ön a minimálbéremelést is úgy hajtotta végre, hogy a kis- és középvállalkozásoknak, a magyar vállalkozásoknak szinte lehetetlen helyzetet teremtett, miközben a multiknak pedig túlzott kedvezményeket adott. Szeret nagyon a multik ellen beszélni, de azért emlékeztessük önt a CETA-val kapcsolatos álláspontjukra. Ön egyetlenegy európai uniós csúcson sem tette még szóvá azt a szakadékot, ami a kelet-középeurópai munkásoknak a bére és a nyugat-európai munkások bére között fennáll, miközben az árszínvonal kiegyenlítődött. Ön ezzel szemben Szaúd-Arábiában azzal bátorította az ottani vállalkozókat Magyarországra jönni, hogy itt olcsó munkaerőt kapnak majd. Sőt, ön a napi.hu oldalon az egyik interjújában azt mondta, hogy önt az ilyen európai bérek összehasonlítása nem érdekli. Miniszterelnök úr, lehet, hogy önt nem érdekli, de szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a magyar embereket meg igenis érdekli, hogy mekkora a bérük, és abból mennyit tudnak vásárolni. És pontosan ebből a célból a Jobbik egy európai polgári kezdeményezést indít. Kelet-Közép-Európában kerestünk szövetségeseket, szakszervezeteket, egyesületeket, pártokat, hogy azt a történelmi igazságtételt, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér járjon Európában, elérjük, hogy ezt a küzdelmet felvállaljuk, amit ön soha nem vállalt föl, mert ön az olcsó munkaerőre építette a gazdaságpolitikáját az elődeivel egyetemben, hogy azt, amit önök elrontottak, elárultak, azt helyrehozzuk.
Miniszterelnök úr, mivel már csak néhány másodperc maradt az időmből, hadd ismételjem meg azt önnek, hogy nem fog semmi örökké tartani, és az ön lopásra és korrupcióra épülő kormányzása sem fog örökké tartani, hiába hiszi azt. És ha a Jobbik 2018-ban kormányra kerül, valódi elszámoltatás lesz. Miniszterelnök úr, önnek egy éve van, egy éve van, kezdje el vágni a centit, és készüljön fel arra, hogy személyesen kell felelnie Pharaonért, Mészáros Lőrincért, a kötvényért és mindenféle piszkos ügyéért. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem