DÖMÖTÖR CSABA,

Teljes szövegű keresés

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Azzal a megállapításával, miszerint Magyarországon működik a sajtószabadság, én messzemenőkig egyetértek, s arra szeretném kérni önt, hogy tájékoztassa erről a többi baloldali képviselőt is, mielőtt azok újra elmennének Brüsszelbe feljelentgetni Magyarországot.
Engedje meg ezeken túl, hogy a felszólalását egységes baloldali álláspontnak tekintsem. Azért teszek így, mert mint ismert, ön is jár a közös baloldali egyeztetésekre, még ha a párttársait erről nem is mindig tájékoztatja. Egyébként meglehetős szimpátiával beszél Botka László miniszterelnök-je-lölt-ségéről. Ez egyet jelent azzal, hogy ha önön múlna, akkor bevinné az LMP-t a nagy baloldali összeborulásba, és beáldozná az egyébként szebb reményekkel indult LMP-t.
Ami az olimpia kérdését illeti: engedje meg, hogy rendhagyó módon egy idézettel kezdjek. Az idézet így hangzik: „A budapesti olimpia összekötheti az embereket, egy nagyon erős katalizátora lehet a gazdaságunknak és a hitünknek. Kell, ami újra optimistává teszi a magyarokat, ami nem pártpolitikai kérdés. A sport nemzeti minimum lehet, az olimpia ügye is ezt szolgálja.” Nem más mondta ezt, mint Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, és mivel ezt nem röhögte végig, ezért abból indulok ki, hogy komolyan gondolta. Más baloldali vezetők ki hasonlóképpen nyilatkoztak.
A baloldal, tisztelt képviselő asszony, nemcsak szavakban, hanem tettekben is támogatta az olimpiát. A pályázatról a Fővárosi Közgyűlés döntött, és a kormány ehhez minden támogatást megadott. Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy amikor a szavazásra került sor, a baloldal szinte kivétel nélkül támogatta ezt a pályázatot. Egy konszenzus jött létre, egy olyan konszenzus, amely alapján be lehetett nyújtani a pályázatot, a politikai konszenzus ugyanis minden olimpiai pályázat előfeltétele. Ezt a konszenzust azonban a baloldali pártok felrúgták, 180 fokos fordulatot hajtottak végre, és egy nemzeti ügyből pártpolitikai ügyet faragtak.
Eközben a párizsi és az amerikai pályázat mellett minden ottani közéleti szereplő egyöntetűen kiállt. Ez a baloldali 180 fokos fordulat azt eredményezte, hogy a budapesti pályázat esélyei radikálisan lecsökkentek. Ebben a helyzetben kell most mérlegelni a további teendőket. Szeretném egyértelművé tenni, hogy a kialakult helyzetért a baloldalt terheli az egyértelmű felelősség, a baloldalnak kell most megmagyaráznia, hogy miért támadták meg azt a pályázatot, amit korábban ők is támogattak.
Ami pedig az ország helyzetét illeti - mert erről is ejtett pár szót -, engedje meg, hogy pár dolgot kiemeljek, azért is, mert az ellenzéki pártok ezeket az intézkedéseket, fejleményeket rendre kifelejtik a hozzászólásukból. A gazdaság erős lábakon áll, és az idén 4 százalékos is lehet a gazdasági növekedés. Folytatódnak a béremelések, 15 százalékkal nőtt januárban a minimálbér, 25 százalékkal a szakmunkás-minimálbér, az orvosok 207 ezer forintos béremelést kapnak több lépcsőben, az ápolók bére pedig 65 százalékkal emelkedhet. Egyébként a hét végén volt az ápolók napja, innen is nagy köszönetet szeretnék mondani minden ápolónak a kemény és áldozatos munkáért. Az adócsökkentések is folytatódnak, ezért csökkent jelentősen a társasági adó, a munkaadói adó, ezért csökkent jelentősen a legfontosabb élelmiszerek áfája és az internetezés áfája is. Csak halkan mondom egyébként, képviselő úr, hogy a baloldal és az önök pártja ezeket az adócsökkentéseket nem szavazta meg.
Tisztelt Képviselő Úr! Sajnálom, hogy amikor az ország helyzetéről beszél, elvitatja ezeket az alapvető intézkedéseket, amelyek egyébként milliók életében jelenthetnek érdemi segítséget, és sajnálom, hogy azokhoz csatlakozik, akik pártérdekből felrúgnak nemzeti konszenzusokat. Még egy ok arra, hogy kettős erővel küzdjünk tovább Magyarország erősödéséért. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem