IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár úr megszólalására szeretnék reagálni. Azt szeretném az előbb felvázolt, tehát a vezérszónokiban is mondott szempontokra, hogy arra kérem önöket, amikor valamilyen munkaszüneti napot jelölnek ki, akkor ne egyházi vagy valamiféle vallási gyökere legyen annak olyan értelemben, mert akkor joggal mondja azt bárki, hogy az államnak ez nem feladata, nem vezetheti le egyházi ünnepből, miért kötné magát kifejezetten egyvalamihez, hanem egy társadalmi konszenzust kell ebben keresni, mert ez a feladatunk. Azért vagyunk képviselők, azért vezetője ennek a kormányzata ennek az államnak, mert nekünk a társadalmi szempontokat kell sokkal inkább figyelembe vennünk, és ezért érvelek ismét és vetem föl.
Nyilvánvalóan abban szeretném javítani államtitkár urat, hogy szó sincsen téli napéjegyenlőségről, napforduló ez, és az sincsen szoros összefüggésben, hiszen jó néhány nappal utána van. Teljesen egyetértek, hogy 24-e úgy nem ünnep. Pontosan tudjuk mindannyian, hogy abban az időszámításban, akár pont húsvét kapcsán tudjuk a legjobban, hogy hogyan jön ki az, hogy a pénteki kereszthalálhoz képest szombat este feltámadás, hogy jön ki a három nap. Pontosan tudjuk azt, hogy estétől, sötétedéstől kezdődtek a napok, tehát előeste alatt azt értjük, amikor december 24-én sötétedik. Ez hány óra? 4 óra? Valami ilyesmi időtájban sötétedik akkor, tehát ezért van talán jogosultsága annak ilyen szempontból levezetve, hogy meggondolandó legyen, és figyelembe veendő az a társadalmi igény, ami, azt gondolom, hogy sokkal erősebb.
Tehát ahogy korábban is elmondtam, mi mind a kettőt támogatjuk. Az európai átlaga a munkaszüneti napoknak 12, azt gondolom, hogy simán belefér akár mind a kettő is, de ha fontossági sorrend kell, azt gondolom, a társadalmi szempontok előbbre sorolják a 24-ét, és nekünk ezt kell elsősorban figyelnünk. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem