IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Felső-bácskai Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás pályázatot nyújtott be a KEOP ivóvízminőség-javítási pályázatára még 2011-ben. A beruházás költségeinek fedezésére nettó 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. Az összköltség időközben 5,9 milliárd forintra, a támogatástartalom pedig 4,9 milliárd forintra emelkedett.
A projekt lezárását nagy lakossági várakozás előzte meg. Az azóta eltelt időszakban azonban nemhogy a szolgáltatott ivóvíz minőségének javulását, sokkal inkább a szabad szemmel is látható romlását tapasztalják sokan. Bajai lakosként, országgyűlési képviselőként aggodalmamnak kell hangot adjak, hogy rengeteg közpénz elköltése után a mindennapi élethez alapvetően szükséges szolgáltatás szenvedett csorbát, amikor Baján és környékén az elmúlt évben jelentős mértékben romlott az ivóvíz minősége.
A hozzám beérkező panaszok szerint a víz klórtartalma jelentősen magasabb, mint korábban tapasztalható volt, és gyakran tapasztalható nagy mennyiségű szennyeződés is a vízben. A hatóság, miután megvizsgálta, a minták felénél megnövekedett mangán- és ammóniatartalmat mutatott ki. Ez a víz már egy éve keseríti sok bajai életét.
Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet szerint a miniszter úr felügyeli az ivóvízminőség-javító programmal kapcsolatos feladatokat. Ezért kívánom önökön számonkérni: álláspontjuk szerint hogyan érte el az a projekt a célját, ha az úgymond eredményes lezárás ellenére a hatóság, az önkormányzati társulás és a kivitelezők is csak az előállt probléma okát keresik még mindig 2017-ben? 2015 májusában zárult ez a projekt. Ha márciusra kért a hatóság intézkedési tervet a csaknem 6 milliárd forintból elkövetett javítás javítására, mikor lesz kifogástalan minőségű ez az ivóvíz? Az esetleges további javítás költségeit pedig ki fogja megfizetni? Mire véli, hogy egy 2015-ben lezárult projekt 2017 elején még mindig ilyen problémákkal küzd, és még most sem látni, hogy mikorra rendeződik a helyzet? Ki a felelős ezért? S miért azok vizsgálják ki a problémát, akik előidézték ezt a problémát? Hol van a kormányzati kompetencia és felelősség? 26 település lakosairól van szó, körülbelül 90 ezer emberről.
Kérem, öntsenek tiszta vizet a pohárba! Várom válaszát.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben
Móring József Attila váltja fel.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem