DR. FÓNAGY JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészséges életmód nem csupán egyéni, hanem közösségi szinten is számtalan előnnyel jár. A rendszeres testmozgás nemcsak az egészség megőrzésében játszik kulcsszerepet, hanem közösségépítő jellege folytán is. A sport megtanít arra, hogy az eredményt csak kitartó munkával lehet elérni.
A sikeres családpolitika egyik fő célkitűzése és elengedhetetlen feltétele, hogy az emberek mindnyájan egészségesebbek legyenek. Ezen a téren kétségtelenül vannak teendőink. Az európai 25-30 százalékos átlaggal szemben a magyar lakosságnak csupán mintegy 7 százaléka sportol rendszeresen. A társadalom nem kielégítő fizikai állapota miatt egyes vizsgálatok szerint a GDP egyharmadáról mondunk le.
Az egészséges életmód elterjesztéséhez nélkülözhetetlen az ösztönzés, elsősorban a gyermekek és a fiatalok körében. Ebben a kormánynak kiemelt szerepet kell vállalnia, a mindennapos testnevelés bevezetésétől a szabadidősportokig, a tömegsport-támogatáson át egészen a gazdasági ösztönzőkig.
Az elsődleges állami feladat a megfelelő sportinfrastruktúra kialakítása. A sport fokozott támogatását célzó kormányprogram hangsúlyos eleme tehát a magasabb színvonalú sportszolgáltatások nyújtása a versenyutánpótlás és szabadidősport számára. A sportinfrastruktúra fejlesztése a népegészségügyre gyakorolt pozitív hatásai mellett nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a magyar sportolók, nem utolsósorban a magyar élsportolók a nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket tudjanak elérni, a magyar klubcsapatok pedig méltóan képviselhessék hazánkat, illő környezetben fogadva külföldi ellenfeleinket.
A 2014-2020 közötti időszak kormány által elfogadott és társadalmi vitára bocsátott sportlétesítmény-fejlesztési stratégiája kiemelten kezeli a magyar verseny- és utánpótlássportban meghatározó szerepet betöltő nagy nevelőegyesületek körét. Rögzíti továbbá, hogy esetükben a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően hangsúlyt kell helyezni az érintett sportegyesületek által használt sportlétesítmények fenntartására és fejlesztésére. Ennek érdekében a szakmai fejlesztési programjaikban meghatározott céljaik eléréséhez szükséges a sportegyesületek által használt állami tulajdonú sportcélú ingatlanok, sportlétesítmények vagyonkezelői jogának átadása.
A törvényjavaslat célja, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény alapján az Országgyűlés egyes, a Népligetben található ingatlanok vagyonkezelőjeként a sportról szóló 2004. évi I. törvény 1. számú mellékletének módosításával a Ferencvárosi Torna Clubot vagyonkezelőként kijelölje. A vagyonkezelőként való kijelölés fontos előzménye, hogy a Ferencvárosi Torna Club az úgynevezett Fradiváros I. ütemének megvalósítása érdekében 10 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült az egyes kiemelt sportcélú fejlesztési beruházások forrásszükségletének biztosításáról szóló kormányhatározatban foglalt kormánydöntés alapján.
A döntés szerinti sportberuházási projekt megvalósításának alapfeltétele a törvényjavaslat szerinti vagyonkezelői kijelölés, tekintettel arra, hogy azt az érintett ingatlanokon a Ferencvárosi Torna Club vagyonkezelőként tudja megvalósítani. Az említettek mellett a törvényjavaslat szerint a vagyonkezelési jog létesítése ingyenesen történik, azonban annak gyakorlásáért a kedvezményezettnek díjat kell fizetnie, összhangban az Európai Unió jogszabályaival.
(16.30)
A törvényjavaslat a sporttörvény olyan tartalmú módosítását is tartalmazza, amely lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés ne csak egyes fővárosi, hanem a jövőben egyes fővároson kívül található ingatlanok tekintetében is kijelölhessen vagyonkezelőt a sportberuházási célok megvalósítása érdekében.
Tisztelt Országgyűlés! Megítélésünk szerint a törvényjavaslat a nemzeti vagyon gyarapítását, a jövő generációk egészséges nevelését szem előtt tartó jellegére tekintettel valamennyi parlamenti párt támogatására érdemes. Mindezek alapján kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az elmondottak megfontolása mellett a T/14682. számú törvényjavaslatot megvitatni, majd a megvitatás után azt támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem