MESTERHÁZY ATTILA,

Teljes szövegű keresés

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondoljuk, hogy egy ilyen törvény mindenféleképpen hasznos és jó volna, de rögtön hozzá kell tenni azt is, hogy azt a célkitűzést, ami egy ilyen átfogó ágazati törvénnyel szemben támasztható követelmény, hogy tényleg átfogó legyen és tényleg egy életpályamodellként kezelje a magyar diplomaták szakmai életútját, nem teljesíti be ez a javaslat.
Ezt már a korábbi törvényjavaslatnál is vitattuk, és jeleztük a Külügyminisztériumnak, hogy mi nagyon szívesen lennénk partnerek egy olyan törvény elkészítéséhez, amely ezt a holisztikus megközelítést alkalmazza, tehát ahol a diplomáciai pályára lépéstől kezdődően egészen a diplomaták nyugdíjba vonulása utáni akár egy tanácsadó testületben való részvételig kezelné a törvény a diplomaták életpályáját. Magyarul, koncepcionálisan vagy a cél szempontjából helyes volt a kormány célkitűzése, de a megvalósítás felemásra sikeredett, hiszen a mostani törvény is és a múltkori törvény is egy korábbi kormányrendelet szövegét tartalmazza 90 százalékban, tehát egy korábban is hatályban lévő szabályozást emel át törvényi szintre, ezt még néhány újítással kiegészíti, de éppen ezért semmiféleképpen nem nevezhető átfogónak.
E mellett az általánosabb kritika mellett van néhány konkrétum is, amit a korábbi vitákban is elmondtunk, és a törvény most sem rendelkezik ezekről, magyarul, a kormány nem vette figyelembe az akkori kritikáinkat a mostani törvénymódosításnál sem. Ez pedig arról szól, hogy mi vitatjuk azt, hogy lehessen nagykövetnek lenni olyan személynek Magyarországról, aki nem Magyarországon él életvitelszerűen, nem rendelkezik állandó lakcímmel Magyarországon, vagy adott esetben a fogadó állam állampolgára. Mi azt gondoljuk, hogy ez mind-mind nemzetbiztonsági kockázatot hordoz, és ezt a korábbi vitában is jeleztük már. Akkor ezen nem változtatott a Külügyminisztérium, és a vitában nem tudtunk többséget szerezni ennek az álláspontnak.
Mivel ezek a problémák most is fennállnak, ezért az MSZP frakciója továbbra sem tudja támogatni ezt a törvénytervezetet. Azt viszont elismerjük, hogy van haszna, van értelme egy ilyen kezdeményezésnek, ezért nagy valószínűséggel a tartózkodás mellett fogunk maradni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem