DUNAI MÓNIKA,

Teljes szövegű keresés

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz képviselőcsoportja támogatja a jelen törvényjavaslatot, amelynek célja a 2016. évi XXIV. törvénnyel kihirdetett, a Magyarország Kormánya és a Kínai Népköztársaság Kormánya között a Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztése, kivitelezése és finanszírozása kapcsán született Egyezmény 2. mellékletének törvénnyel történő kihirdetése.
A mellékletben foglaltak a szerződéskötési eljárás részleteit, értelmezési pontjait rögzítik. Mindezek elengedhetetlenül szükségesek a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának megkezdéséhez. A vasútvonal fejlesztésének jelentősége óriási Magyarország számára. A Budapest-Belgrád vasútvonal modernizációja a Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa közötti együttműködés zászlóshajó projektje, az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés keretébe illeszkedő Új Selyemút kulcsfontosságú európai láncszeme.
A felújítást követően a görögországi Pireusz ki-kötője és Nyugat-Európa között Magyarországon, Szerbián és Macedónián át vezető teherszállítási korridor válik a Kína és Európa közötti kombinált tengeri-vasúti szállítmányozás leggyorsabb alternatí-vájává. A vasútvonal korszerűsítése hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország az Európába irányuló kínai áruforgalom első számú regionális logisztikai bázisává váljon, amire minden adottsága megvan, tekintve ideális földrajzi elhelyezkedését, a magasan képzett munkaerőt és a tudatosan kialakított kedvező befektetési környezetet.
A beruházás keretében 166 kilométer hosszú Budapest-Ferencváros-Kunszentmiklós-Tass-Kis-kun-ha-las-Kelebia vasútvonal nettó 550 milliárd forint beruházással, 160 kilométer/óra engedélyezett sebességgel kerül majd kialakításra. A modernizáció keretén belül a vonal kiemelt része kétvágányúvá válik. A felújítást követően jelentősen gyorsabbá fog válni az utazás Magyarország és Szerbia között. A 374 kilométeres távot a vonatok jelenleg 8 óra alatt teszik meg, a vasút felújítását követően pedig várhatóan 3 órára csökkenhet a menetidő. A vasútvonal a transzeurópai vasúti törzshálózat része, amelyre vonatkozólag 2030-ig EU-s fejlesztési kötelezettségünk is van, amelynek a mostani beruházással teszünk eleget.
Tisztelt Képviselőtársaim! Számunkra egyértelmű, hogy Magyarország látható érdeke a Budapest-Szerbia vasútvonal felújítása és fejlesztése. Ezt támogatjuk, és támogatunk minden olyan törvényjavaslatot, amely ennek a mihamarabbi megvalósulását tűzi ki célul. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem