CSERESNYÉS PÉTER

Teljes szövegű keresés

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a vitában elhangzott néhány véleményre reagáljak. A kormánynak változatlanul az az álláspontja, hogy a közérdekű nyugdíjasszövetkezet új eszközt, illetve szabályozási modellt jelent, amely a foglalkoztatást segíti elő. Álláspontom szerint ez a foglalkoztatási forma hasznos mind a gazdaság, mind pedig a nyugdíjasok számára. Reményeink szerint a gyakorlat is visszaigazolja a közérdekű nyugdíjasszövetkezet céljának megvalósulását.
Meg kell jegyezni, hogy az öregségi nyugdíjban részesülő személyek nem kizárólag a közérdekű nyugdíjasszövetkezet tagjaként foglalkoztathatók. Az összes körülmény mérlegelését követően mindenki maga választhatja ki a számára legmegfelelőbb foglalkoztatási formát. Felhívom a figyelmet arra, hogy a szövetkezeti törvény csupán a speciális szövetkezeti formákra vonatkozó szabályokat tartalmazza. A szövetkezetre mint szervezeti formára vonatkozó általános rendelkezések a polgári törvénykönyvben találhatók. Ez azt jelenti, hogy minden olyan kérdésben, amelyre vonatkozóan a szövetkezeti törvény speciális szabályt nem tartalmaz, abban a polgári törvénykönyv szabályait kell alkalmazni.
Tisztelt Képviselőtársaim! El szeretném oszlatni azt a tévhitet, miszerint a nyugdíjasszövetkezet tagja az öregségi nyugdíjával fog helytállni az általa okozott kárért. A polgári törvénykönyv szabályai szerint a szövetkezet tagjának kötelezettsége a szövetkezettel szemben vagyoni hozzájárulásának szolgáltatására és az alapszabályban meghatározott személyes közreműködésre terjed ki. A külső szolgáltatás teljesítésében részt vevő tag által harmadik személynek okozott károkozás esetén a nyugdíjasszövetkezet és a külső szolgáltatás fogadója egyetemlegesen felel.
Szintén egyetemleges a nyugdíjas-szövet-ke-ze-tek-nek és a szolgáltatás fogadójának a felelőssége a külső szolgáltatás teljesítésében részt vevő tagoknak okozott kárért. A nyugdíjas tag károkozása esetén tehát a nyugdíjasszövetkezet mint jogi személy és a szolgáltatás fogadója egyetemlegesen felelnek. A nyugdíjas tag csak a vagyoni hozzájárulás teljesítésére köteles, a tagnak nincs mögöttes felelőssége. A nyugdíjas tag tehát nem köteles a szövetkezet kötelezettségeiért helytállni, tehát nem fordulhat elő az, hogy a nyugdíjas a nyugdíjával, a vagyonával álljon helyt.
(18.30)
Bízom abban, hogy sikerült eloszlatnom azokat a kételyeket, amelyek a törvényjavaslat vitája során egyes hozzászólásokban megfogalmazódtak.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat a szövetkezeti törvényben szabályozott közérdekű nyugdíjasszövetkezetben részt vevők jogosultsági körét egészíti ki az átmeneti bányászjáradékban részesülőkkel, valamint ezzel összefüggésben módosítja a kapcsolódó ágazati törvényeket. A törvényjavaslat célja tehát annak megteremtése, hogy a közérdekű nyugdíjasszövetkezetekben részt vevőket megillető kedvezmény az átmeneti bányászjáradékban részesülőkre is kiterjesztésre kerüljön. A nyugdíjasszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás tehát közvetetten hozzájárul ahhoz, hogy a tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai tapasztalat, élettapasztalat ne vesszen kárba, hanem hasznosuljon. Ezek az állampolgárok a nemzetgazdaság számára egy sok ezres létszámú, megbízható, nagy tapasztalattal rendelkező munkaerő-tartalékot jelentenek.
Úgy véljük, hogy az átmeneti bányászjáradékban részesülőknek a nyugdíjasszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatásba való bevonása által csökkenhet a munkaerőpiacon tapasztalható munkaerő-hi-ány, pótolható a gyakorlat által hiányolt szakértelem, szaktudás. Ezzel a lehetőséggel kívánja a kormány elismerni a bányászok nehéz körülmények között végzett évtizedes munkáját is.
Tisztelt Országgyűlés! A kormány álláspontja szerint a törvényjavaslat méltányosan jár el a bányászjáradékban részesülőkkel, így teljes mértékben összhangban áll a kormányzati törekvésekkel. Előre is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak az ellenzéki pártoknak, akik a törvényjavaslat tartalmából indultak ki, és a hozzászólásukban jelezték, hogy szavazataikkal támogatni fogják a törvényjavaslat elfogadását.
Kérem, hogy a kormány által támogatott törvényjavaslatot mindannyian, önök is támogassák azzal, hogy igen szavazattal fogják majd azt a bizonyos gombot megnyomni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem