DR. FAZEKAS SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar kormány, a Fidesz-KDNP a magyar földművesek pártján áll, ezért is hirdettük meg a „Földet a gazdáknak!” programot, amely haszonbérleti és földeladási elemeket is tartalmaz.
Tisztelt Képviselő Úr! Ön szándékosan keveri ezt a két kategóriát, a földértékesítést és a földhaszonbérletet. Mi Karcagon tudjuk, hogy mi a különbség a kettő között, nem is kicsi a különbség. Gondolom, hogy ön a túrkevei összedőlt szélmalom árnyékában szintén sejt valamit erről, de szeretném kiegészíteni az ön tudását.
A „Földet a gazdáknak!” program földértékesítési részének a lényege ugyanis az, hogy árverésen értékesítjük a területeket, és abban egyetérthetünk, hogy mivel 300 hektárnál több földje nem lehet senkinek sem, ebből nem jöhet létre nagybirtok. Tehát amilyen példákat ön felhozott, ékes cáfolata annak az okfejtésnek, amit próbált itt a Ház előtt elmondani, nem jöhet létre nagybirtok, ha valaki csak 300 hektár földet vásárolhat.
Az is nyilvánvaló, hogy a hozzátartozókat nem lehet összeszámítani ilyen esetben, mert akkor, mondjuk, egy testvér földvásárlása ellehetetlenítené egy másik testvér földvásárlását.
Valamennyi esetben a Nemzeti Földalap és a földhivatal vizsgálja azt, hogy jogosult-e a földműves, helyben lakónak minősül-e, tud-e földet venni, a birtok-, illetve tulajdoni maximummal hogy áll; enélkül nem is tud regisztrálni az árverésen, vagy nem tudott regisztrálni korábban. Ez is a földműveseket segíti. S egyébként is, teljes képtelenség, amit ön állít, hogy mondjuk, egy árverésen, egy liciten hogy lehet valami mutyi, miképpen lehet kikerülni a szabályokat, hiszen ott az nyeri a földet, aki többet fizet, illetve megfelelő kedvezményes hitel is segítette a vásárlást. El kell olvasni a vonatkozó jogszabályokat. Hozzátartozik, hogy aki a liciten nyer, nem biztos, hogy a föld tényleges tulajdonosa lesz, ugyanis megelőzheti, mondjuk, földelővásárlási jogosultsággal rendelkező; a földtörvényben erre vonatkozóan megtalálja a felsorolást.
A 30 ezer földhöz juttatott földműves száma tény és való, ez a sikerünket is jól mutatja, hiszen nemcsak a liciten lehetett földet nyerni, nemcsak elővásárlással lehet valaki tulajdonos, hanem a három hektár alatti értékesítések is ebbe a körbe tartoznak. Így jön ki tehát a 30 ezer földvásárló, ami azt jelenti, hogy minden harmadik földműves földet tudott venni ennek a programnak a keretében.
De, tisztelt képviselő úr, ennek is köszönhető az, hogy eltolódott a magánszemélyek, családi gazdaságok földhasználata az elmúlt hét évben. Korábban a magyar művelhető terület felét művelték, most már 60 százalékot művelnek, és 40 százalékra szorult vissza a cégek földhasználata, ami mutatja, hogy a családi gazdaságokat támogatjuk, segítjük ezzel is. Tehát a folyamat pontosan a fordítottja annak, amit ön mond.
De szeretnék egy példát mondani arra, hogy miképpen akadályozzuk meg azt, hogy nagybirtokok jöjjenek létre, ugyanis ön erre egy jó példa, amikor összesen 2325 hektár földet próbált megpályázni, haszonbérleti úton próbált állami területekből nagybirtokot létrehozni ön, illetve az ön érdekeltségei. Végül 237 hektárt nyert, de ha ön megnyeri az összes területet, azon túl, hogy nagybirtok jött volna létre, 49 gazdát fosztott volna meg attól, hogy földhöz jusson. Szerintem ez mindenképpen azt mutatja, hogy a földhaszonbérleti rendszer és a földpályázati rendszer is működik, nem teszi lehetővé azt, hogy nagybirtokok jöjjenek létre. Mi megvédjük a gazdákat. Megvédtük azt a 49 túrkevei gazdát is, aki elől ön el akarta vinni a földeket, megvédjük a többieket is öntől is, az LMP-től is és mindenkitől, aki a családi gazdaságokat kifogásolja, támadja, az őket segítő törvényhozást meg akarja akadályozni. A gazdák pedig pontosan tudják, hogy ebben a vitában csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak. Megvédjük őket a jövőben is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem