DR. GALAMBOS DÉNES,

Teljes szövegű keresés

DR. GALAMBOS DÉNES,
DR. GALAMBOS DÉNES, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság a 2017. október 12-én tartott ülésén megtárgyalta a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény módosításáról szóló T/17569. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 46. §-a alapján 20 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül támogatta.
A törvényjavaslat a környezetvédelmi célok érvényesítését szolgáló, a kötelezettek adminisztrációs és gazdasági terhének csökkentését, a hazai jogszabályokkal való összhang megteremtését, valamint a jogértelmezést segítő adminisztrációcsökkentésre irányuló rendelkezéseket tartalmazza.
A Törvényalkotási bizottság a törvényjavaslat tárgyalása folyamatában támogatta a Fenntartható fejlődés bizottságának háttéranyagát, amelyet a Törvényalkotási bizottság tovább pontosított. Ennek értelmében az összegző módosító javaslat törli az eredeti javaslatból a műanyag zacskók és a reklámhordozó papírok termékdíjemelését.
Folyamatban van az Európai Bizottság azon jogszabályalkotási tevékenysége, amely a hulladékgazdálkodási szabályozás elvének, fogalmainak, főbb rendelkezéseinek, illetve a tagállamokat érintő hulladékgazdálkodási célkitűzések módosítására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Ezen javaslatcsomag elfogadására még nem került sor, ezért a törvényalkotási bizottsági előadói beszédemben szeretnék arra utalni, hogy e tekintetben a Törvényalkotási bizottság nem kíván olyan terheket állítani a jogszabály ezen elemének alkalmazásával, amely indokolatlan terhet róna a gazdálkodókra, a vállalkozásokra.
Az előttünk fekvő, a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás nagyon fontos eleme, hogy a vállalkozói terheket csökkentő intézkedéseket is tartalmaz az egyes mellékleteiben. Itt hadd utaljak például arra, és nagyon köszönöm, hogy a tárca részéről az államtitkár úr és munkatársai a tekintetben is figyelembe vették az e körben működő vállalkozásokat, amelyek például 100 százalékig újrahasznosított alapanyagból - papír alapanyagról beszélek - állítanak elő terméket, és e tekintetben a termékdíj vonatkozásában azt az elviselhető mértékű csökkentést, amely arányban van azzal, hogy a vállalkozói terheket csökkenti, ugyanakkor nyilvánvalóan a költségvetés számára a bevétel rendelkezésre áll, ezt kellően és jó érzékkel alkalmazta a tárca.
(18.50)
Mindezekre tekintettel indítványozzuk, hogy az Országgyűlés a törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem