GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! A közfoglalkoztatási és a munkaügyi szervezetrendszer vizsgálata kapcsán Székely László alapjogi biztosként működésbeli és szabályozásbeli rendszerproblémák sokaságát tárta fel. A munkaerőpiacról vagy a munkaerőpiacra történő átjutás nehézségeit nemcsak véli, hanem valóságos alapokra is helyezi, megmutatja, a közfoglalkoztatotti programok tervezhetőségét - vagy mondhatnám a másik oldalról: a bizonytalanságát - megmutatja ez a vizsgálat.
Nagyon sok kistelepülés van Magyarországon, nyilván ezt önök is tudják, és ezeken a településeken szinte nagyon sok helyen egyetlen foglalkoztatási lehetőségként a közfoglalkoztatás adatik meg az önkormányzatok részéről. Felértékelődik az önkormányzat, illetve a polgármester szerepe, és nemcsak hogy felértékelődik, hanem sokszor félre is értődik, merthogy azzá kívánják tenni ők maguk, akik kiszolgáltatott helyzetbe hozzák sokszor a közfoglalkoztatás keretei között foglalkoztatottakat.
A vizsgálat a képzések fontosságára is utal. Arra is utal, hogy valójában az elsődleges munkaerőpiacra való jutás és a képzések szinkronitása mennyire van meg, vagy éppen az aszinkronitás milyen erős e tekintetben, vagy hogyan néz ki a munkaerőpiac elvonása a közfoglalkoztatásban való foglalkoztatás kapcsán az elsődleges munkaerőpiactól. De olyan anomáliákra is fényt mutat, azt is felderíti, hogy a munkaadót terheli a táppénz hozzájárulása; a közfoglalkoztatottnak, a közfoglalkoztatónak kell megfizetnie gyakorlatilag ezt a kiadást, miközben a táppénz idejére sem bérben, sem járulékban semmifajta támogatást nem lehet igényelni, a felelősség, a fizetési kötelem viszont áthárított.
Az elsődleges kérdés nyilván a munkaerőpiacra való kijutás, e tekintetben hiányosságok sokaságát lehet említeni. Az egyik az, hogy aktív munkaerőpiaci hálózati eszközrendszer nem működik, ezt lerombolták az elmúlt években, a másik pedig, hogy az átmenet biztonságát az érintettnek és a családoknak nem adják meg, a közfoglalkoztatási képzési tervek pedig a munkaerőpiaci igényeket nem veszik figyelembe, sokszor l’art pour l’art alapúak.
Hol tartanak - ez a kérdés valójában - a működési és a szabályozási rendszerproblémák feltárása tekintetében és annak kiküszöbölése vonatkozásában? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem