DEMETER MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DEMETER MÁRTA
DEMETER MÁRTA (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Az a furcsa helyzet állt elő, hogy itt, a Ház előtt emlékeim szerint Rétvári államtitkár úr azt mondta, hogy a bizottságokban kell lefolytatni a vitát, a szakmai vitát bizonyos javaslatokról. Ezt megtettük, a Népjóléti bizottság elé került az LMP-nek az egyszülős családokat támogató törvényjavaslata, amely egy tíz pontból álló cselekvési terv volt lényegében. Sajnos azt kell mondjam, én részt vettem előterjesztőként a Népjóléti bizottságban, hogy semmilyen érdemi vita nem zajlott a Népjóléti bizottságban, és amikor az elnök asszony szót kért, hogy elmondja a Fidesz álláspontját, akkor lényegében azt a fajta sikerpropagandát hallhattuk tőle, amit itt az elmúlt években megszokhattunk, teljesen mindegy, hogy milyen területről van szó és hogy mely társadalmi csoportról van szó.
Pedig rengeteg tennivaló van az egyszülős családok megsegítésében, hiszen látszik az, hogy ők azok, akik nem illenek bele a Fidesz-KDNP által preferált hagyományos családmodellbe, és sajnos a kormány egyébként ilyenformán is viszonyul hozzájuk, tehát látszik, hogy úgymond mostohagyerekként kezeli az egyszülős családokat. Pedig látnunk kell azt, hogy ma már több mint félmillió gyermek él ilyen családban, és azoknak a családoknak, ahol egyetlen szülő nevel egy gyermeket vagy több gyermeket, most már a 62 százalékát fenyegeti a szegénység veszélye.
Tehát egy rendkívül kiszolgáltatott családcsoportról, társadalmi csoportról beszélünk, akik önhibájukon kívül kerülnek ebbe a helyzetbe, hiszen nem így indul neki alapvetően egyik család sem a tervezésnek, és nagyon sokan borzasztó nehéz helyzetbe kerülnek anyagilag is. Látszik az, hogy ilyen esetekben egy egyedülálló szülő két emberre méretezett terhet cipel folyamatosan a vállán, és természetes, hogy mindent megpróbálnak ezek a szülők megtenni azért, hogy becsülettel fel tudják nevelni a gyermeküket, és mindent meg tudjanak adni számukra.
De hol van a borzasztó igazságtalanság az intézményrendszert tekintve és az ő támogatásaikat tekintve? Ha megnézzük, hogy ha egy egyszülős családban a szülő minimálbérre van bejelentve, onnantól kezdve nem számít hátrányos helyzetűnek, tehát egy olyan élethelyzetről beszélünk, ahol rögvest nem részesül sem az ingyenes bölcsődei ellátásban, sem kedvezményes iskolai étkeztetésben, sem pedig a felsőbb évfolyamokban ingyenes tankönyvellátásban, tehát igenis hátrányban vannak ezek a családok.
Éppen ezért adtuk be a törvényjavaslatunkat. Most nem sorolnám fel mind a tíz pontot, viszont a legfőbbeket igen. A javaslataink anyagi, munkaerőpiaci és jogi segítségnyújtást tartalmaznak ezeknek a családoknak a számára. Legfőbb pontként a családi pótlék emelését szeretném kihangsúlyozni. Itt a mostani 13 700 forint helyett 20 ezer forintra emelnénk az egyszülős családok családi pótlékát, ez 45 százalékos emelés, és emellett még egyébként 30 százalékkal megemelnénk a családi pótlék alapösszegét is.
(17.30)
Emellett a tartásdíjak rendszerét felül kell vizsgálni. A tartásdíjaknak valós jövedelem szerinti megállapításához a NAV-nál kért vagyonvizsgálati lehetőség lenne elérhető javaslatunk szerint, valamint az állam kéthavi kiesés után megelőlegezné az elmaradó tartásdíjakat, ha a gyermek ellátása másként nem biztosított. Azt gondolom, ez óriási segítség lenne az egyszülős családoknak. Továbbá az alanyi jogon járó nagycsaládos kedvezményeket kiterjesztenénk ezzel a javaslattal az egyszülős családokra, ahogy említettem, az ingyenes bölcsődei ellátást, kedvezményes iskolai étkeztetést és a felsőbb évfolyamokban az ingyenes tankönyvellátást jelentené ez.
Nagyon fontos, hogy a munkaidőhöz igazítsuk a bölcsődei és óvodai nyitvatartást, hogy a szülő a műszakkezdés előtt, illetve a túlórákat követően is el tudjon menni a gyermekéért. Nagyon sok helyen nem tudják biztosítani jelenleg ezt a nyitvatartást, hiszen az ehhez szükséges túlórapénzeket az önkormányzatnak nem áll módjában az intézmény számára biztosítani. Ezt lehetővé kell tenni, ez a javaslat segítene ezen is.
Nagyon fontos az, hogy előnyben részesítsük az egyszülős családokat a szociális bérlakások igénylésénél, hiszen említem még egyszer, nagyon kiszolgáltatott csoportról beszélünk, és számukra nem megoldás a CSOK, ők nem tudnak hitelt fölvenni, és nincsenek egyáltalán megtakarításaik. Emellett pedig nagyon fontos létrehozni minden egyes megyében családközpontot, ahol megfelelő segítségnyújtást is kaphatnának ezek a családok.
Azt gondolom, hogy egy nagyon fontos kérdésről beszélünk, ami nem pártpolitikai kérdés, ezért is kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslat tárgysorozatba vételét. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem