GÚR NÁNDOR,

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR,
GÚR NÁNDOR, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az üzleti titok védelméről szóló törvényjavaslat, ha jól számoltuk, több mint 20 törvény módosítását hozza magával. (Dr. Gyüre Csaba: 25-öt!) 25-öt, mondja képviselőtársam.
A hatályos polgári törvénykönyv szerint az üzleti titok és a magántitok személyi jogi védelmet élvez. Most ezt elvetik. Mostantól az üzleti titok vagyoni jogi védelmet élvez.
 
(18.00)
2018. június 1-je az, amikor hatályba fog lépni majd a törvénytervezet, 2018. január 1-je pedig az az időpont, amikor a versenytörvény szabályainak hatálybalépése ezt megelőzi, tehát egy fél évvel hamarabb lép hatályba.
Nem veszélyezteti, nem veszélyeztetheti megítélésünk szerint és nem is áshatja alá az alapvető jogokat és a szabadságokat, csak a jogszerű érdekből védett tényeket vagy ismereteket lehet üzleti titokként védeni. A közérdekű vagy a közérdekből nyilvános adatok nyilvánosságához való jog érvényesülésére vonatkozó szabályrendszer erősítésének igényére, ami fogható, ami van, most lehetett volna reagálni. Erre persze, mondhatom nyugodt lelkülettel, nem véletlenül semmifajta reakció nem történt, ez elmaradt. Az üzleti titokként nem védhető közérdekű és közérdekből nyilvános adatok tekintetében mondhatom azt is, hogy így megmaradt a káosz.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény - 2011. évi, ha emlékképeim nem csalnak meg - kimondja, hogy közérdekből nyilvános adatként - csak példákat említek - nem minősül üzleti titoknak például a központi vagy a helyi önkormányzati költségvetés, az európai uniós támogatás felhasználása vagy akár az állami, akár az önkormányzati vagyon kezelése, de annak, tehát a vagyonnak a megterhelése is, azzal való rendelkezés is.
(Az elnöki széket dr. Hiller István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A javaslat szabályait megítélésem szerint szinkronba kellett volna hozni az infotörvény rendelkezéseivel. Úgy látjuk, hogy ez nem történt meg. Ebből és nagyon sok más tapasztalásból fakadóan nyugodt lelkülettel azt mondhatjuk, hogy ez a törvénytervezet egy szakmaiatlannak minősíthető törvényjavaslat. Igen, nyugodt lelkülettel mondhatjuk mindezt, Trócsányi hevenyészett formában összerakott törvényjavaslata, ilyeténképpen ezt a törvényjavaslatot a Magyar Szocialista Párt nem fogja tudni támogatni. Elnök úr, köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem