SZÁVAY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban robbant a hír, miszerint Klaus Iohannis román elnök megvonta Tőkés Lászlótól a legmagasabb román állami kitüntetést, a Románia csillaga érdemrendet. A jelenlegi európai parlamenti képviselőnek a rendszerváltást követő életpályája okot adhat ugyan vitára, de az azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy bátor kiállása kulcsszerepet játszott a példátlan terrorral uralkodó Nicolae Ceauşescu nacionál-kommunista diktatúrájának megbuktatásában. Ezért nem okozott különösebb meglepetést az, hogy a román forradalom huszadik évfordulóján Tőkés László megkapta az említett kitüntetést.
A Románia csillaga érdemrend mostani, egyértelműen politikai alapon történt visszavonása, az amúgy már egyébként is tetszhalott állapotban lévő román-magyar kapcsolatoknak egy újabb mélypontja, a román állami szervek által újult lendülettel zaklatni kezdett erdélyi magyar közösség megfélemlítése érdekében tett, rövid időn belül immár sokadik kísérlet. Mindez csupán azért, mert Tőkés László 2013-ban felvetette azt, hogy Magyarországnak Ausztria és Dél-Tirol mintájára védhatalmi státust kellene vállalnia Erdély és Erdély magyarsága felett.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom 2014-es választási programjában is szereplő felvetés akkor az erdélyi magyar közösség felszámolására egyre nyíltabban törekvő román államhatalom hisztérikus felháborodását váltotta ki. A román államapparátus különböző szervei azóta nemcsak a székelyföldi autonó-miamozgalom legemblematikusabb tagjaira csaptak le koholt vádak alapján, hanem ártatlan magyar embereket tartanak immár hónapok óta családjuktól elzárva vizsgálati fogságban Bukarestben, nem is akármivel, terrorizmussal vádolva őket.
A fentiek alapján kérdezem az államtitkár úrtól, egyetért-e a kormány azzal, hogy Magyarországnak védhatalmi státust kell vállalnia Erdély és a jelenlegi Romániában élő magyarság felett. Egyetértenek-e önök azzal, hogy Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet politikai alapon vonták meg magyarellenes indokkal, az erdélyi magyar közösség megfélemlítése céljából? Kiáll-e tehát a kormány Tőkés László és a védhatalmi státus mellett? Kérem az államtitkár urat, hogy mind a két kérdésemre világos választ adjon. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem